Verslag van de jeugdexcursie naar het Vliegenbos

De excursie door het Vliegenbos begon wat later dan gepland. Alle 7 kinderen met hun ouder stonden op het afgesproken punt klaar om 08:00. Maar waar bleven de excursieleiders nu? Zij waren er zojuist aan de overkant van het IJ achtergekomen dat de pont zo vroeg nog niet ging. Er zat niet anders op om die flinke omweg zo hard mogelijk te fietsen.

Gelukkig wachtte iedereen geduldig en vol begrip en zo kon de excursie met 20 minuten vertraging toch worden gestart. We verdeelden ons over twee groepjes, een met 3 kinderen en de ander met 4, en ieder kind in het bezit van een kijker en een vogelzoekblad.

Het was aangenaam weer en veel vogels lieten zich horen. Vooral de winterkoninkjes floten dat het een lust was. Ze lieten zich ook prachtig zien, vlak voor onze neuzen op de takken. Ook de merels vlogen werkelijk overal rond.

Iedereen keek mee, ook de ouders, en zo ontdekten we samen heel veel vogels tussen het groen. Grappige boomkruipers die als paartje de stam op hipten, zanglijsters in de ondergroei en de grote Alexanderparkiet die in een nestholte aan het spieden was.

Boven het bladerdek van het bos vlogen weer andere soorten rond. Hoe mooi was het toen we aan het eind de blauwe reiger, de havik én de sperwer over zagen vliegen! Daarna maakten we snel een einde aan, want die donkere wolken voorspelden weinig goeds. We sloten, een half uurtje later dan gepland, een mooie excursie af.

Tijdens de tocht zagen (en/of hoorden) we de volgende soorten:

 1. Merel
 2. Zwarte kraai
 3. Ekster
 4. Halsbandparkiet
 5. Grote Alexanderparkiet
 6. Houtduif
 7. Grote bonte specht
 8. Vink
 9. Tjiftjaf
 10. Winterkoning
 11. Wilde eend
 12. Roodborstje
 13. Koolmees
 14. Pimpelmees
 15. Kauw
 16. Gaai
 17. Boomkruiper
 18. Stadsduif
 19. Holenduif
 20. Stormmeeuw
 21. Kleine mantelmeeuw
 22. Havik
 23. Sperwer
 24. Blauwe reiger
 25. Zanglijster
 26. Zwartkop

 

Marijke Kruyt en Luella van Turnhout

Dit bericht is geplaatst in jeugdexcursies | verslagen. Bookmark de permalink.