Jeugd

Hou je van de natuur en vind je vogels extra leuk? Ben je ongeveer tussen de 7 en 16 jaar? Ga dan met ons mee naar buiten! Ontdek hoe verschillend vogels er uit zien. Luister hoe ze klinken. Leer meer over hun gedrag en kom er achter hoe ze heten. Kortom: ga mee met de Jeugdvogelclub Amsterdam!

Lijkt dit je leuk? Kijk dan even in het menu onder “Jeugd” bij  Jeugdexcursies wanneer de volgende excursie gepland is, en waar die heengaat. Wil je mee, geef je dan bij mij op: anneliesdekleyn@hetnet.nl . Kijk van te voren nog even hieronder welke gegevens ik daarbij graag van je wil krijgen.
De excursies worden georganiseerd in samenwerking met IVN Amsterdam.

Welke gegevens wil ik van je krijgen als je mee wilt?

Ben je 7 jaar of ouder en wil je mee? Stuur dan een mailtje naar anneliesdekleyn@hetnet.nl . Vertel me:
– je naam
– je leeftijd (geboortedatum is handig)
– adres , hoeft niet, het is soms handig voor als kinderen met elkaar willen meerijden ,
maar wel verplicht als je een verrekijker wilt lenen
– telefoonnummer
– naam, telefoonnummer en e-mailadres van je ouders/verzorgers
– of er een ouder mee gaat (maximaal één volwassene per kind) Zo niet, dan een telefoonnummer waarop ik je ouders in geval van nood kan bereiken
– of je een verrekijker wilt lenen
– of je vader/moeder/verzorger een kijker wil lenen (kinderen gaan voor)
– of er iemand mag meerijden (meestal alleen van toepassing als de excursie buiten Amsterdam is)
– of je zelf met iemand wilt meerijden (geef me dan ook je adres)
– hoe je over de excursie gehoord hebt (hoeft niet maar voor ons fijn om te weten)

Waar moet je aan denken om goed voorbereid op stap te gaan?

– Hou er rekening mee dat het ’s morgens vaak koud is. Zelfs in de lente is het vaak kouder dan je denkt,  zeker als je een poosje stil staat om naar vogels te kijken. Dus doe warme kleren aan, neem een trui mee en handschoenen. En in de winter een muts en een sjaal. Je kan ze altijd in je rugzakje doen als het te warm wordt.

– Doe kleren aan die vies mogen worden.kDSCF5902
– Neem regenkleren mee als er regen verwacht wordt.
– Doe lekkere stevige wandelschoenen aan, liefst waterdicht.
– Neem een rugzakje mee met wat te eten en te drinken.
– Als je een kijker en een vogelboekje hebt gaan die natuurlijk ook mee.
– En eventueel een notitieboekje en een potlood.

Als we het water op gaan is een zwemdiploma verplicht.

En dan nog iets: buiten kun je teken oplopen. Dat zijn kleine beestjes die tegenwoordig soms een nare ziekte kunnen overbrengen. Kijk na afloop als je je thuis uitkleedt goed in de spiegel en laat je ouders je ook controleren op deze beestjes. Ze houden er van om op warme plekjes te gaan zitten, op je hoofd, in de haargrens in je nek, in je oksels, in je liezen of tussen je billen. Als je een zwart plekje op je huid ziet dat je nog niet eerder gezien had, zou het een teek kunnen zijn want ze blijven altijd een poosje op je huid vast zitten. Een volwassen teek is ongeveer een halve centimeter groot maar een jonkie is maar een millimeter. Kijk als je ze hebt op http://www.rivm.nl/Onderwerpen/T/Tekenbeten_en_lyme  hoe je ze moet verwijderen en neem contact op met je huisarts. Niet alle teken dragen die akelige ziekte over, maar als je besmet bent is het belangrijk dat je er tijdig tegen behandeld wordt. Je kunt er ook over lezen op www.lymevereniging in het menu onder Ziekte van Lyme en dan Kinderen. Op http://www.weekvandeteek.nl/kinderpagina kun je het spel teek-control spelen. Laat je door dit alles niet afschrikken om naar buiten te gaan!

De Jeugdvogelclub is een onderdeel van de Vogelwerkgroep Amsterdam en werkt samen met IVN Amsterdam. De excursies worden door Floor Toot en mij samen georganiseerd. De excursies zijn gratis maar een vrijwillige bijdrage is welkom. Je hoeft geen lid te zijn van onze club om mee te mogen. Je mag maximaal één ouder of andere volwassene meenemen. Wel vragen we aan de volwassenen om zich een beetje op de achtergrond te houden en niet het hoogste woord te voeren want het zijn jeugdexcursies.
Zou je graag mee willen, maar zijn de excursies op een tijdstip waarop je niet kunt, laat het me dan weten! We kunnen daar misschien rekening mee houden!

Excursie op aanvraag

Hoe kijk je met een verrekijker

Hoe kijk je met een verrekijker

De excursies zijn voor beginners en gevorderden. Maar als je beginner bent en je zou het leuk vinden om eerst de ‘gewone’ vogels eens rustig te leren kennen en te beluisteren, en eens rustig te oefenen met het kijken door een verrekijker, dan kunnen we op aanvraag een excursie geven in bijvoorbeeld één van de stadsparken. Vooral de lente is daar een mooie tijd voor omdat veel vogels dan ook zingen. Aarzel niet om mij hierover te mailen. Ook voor een klein groepje is dit mogelijk. Ook bijvoorbeeld op een woensdagmiddag.

Vind je het leuk om met een bepaalde leeftijdsgroep te gaan vogelen, bijvoorbeeld met wat oudere kinderen? Laat het dan ook weten. Dan kunnen we misschien een aparte groep maken.

Heb je nog vragen? Of willen je ouders nog iets weten? Stuur me dan even een mailtje!

Om je op te geven en voor informatie kun je een mailtje sturen naar anneliesdekleyn@hetnet.nl.

We hopen je op onze excursies te zien!

Hartelijke groeten, ook van Floor,

Annelies de Kleyn