Verhaal van een beginnend vogelaar

Een van de nieuwe leden van de VWGA, Tycho Fokkema, wilde graag iets betekenen voor de vereniging. Dat kon. Omdat hij tekstschrijver is leek het me aardig om een column van een Beginnend Vogelaar te ontvangen voor ons blad De Gierzwaluw. Tycho schreef er gelijk drie. De eerste was net te laat voor opname in De Gierzwaluw van december 2020, en omdat de inhoud nogal seizoensgebonden is hebben we besloten Tycho’s eerste verhaal op de website te zetten. Maak kennis met deze beginnende vogelaar!

GROENLING

Column van een beginnend vogelaar

Na het Amsterdam van de terrasjes en het Amsterdam van de speeltuintjes kwam voor mij het Amsterdam van de vogels. Ik vond het altijd al lekker om buiten te zijn. Vandaar die terrasjes en speeltuintjes. Maar vogels gaven me een doel. En net dat extra zetje. ‘Morgen zet ik de wekker vroeg’. ‘Hoezo?’ ‘De blauwborst…’

De blauwborst is er nu niet, die zit nog op z’n vakantie-adres. Net als de tjiftjaf en de gierzwaluw, wat meer gangbare Amsterdamse sijsjes. Wat niet betekent dat de winter een slechte tijd is voor een beginnende vogelaar. Er zit genoeg! Met mijn hoofd in de vogelstand veranderde de buurt. Ik zag ineens de kool- en pimpelmezen en oefende mezelf in het herkennen van de zang (koolmees kent maar twee noten, pimpelmees heeft een ‘belletje’). Door beter op geluiden te letten ontdekte ik naast merels, een roodborst en een gaai ook groenlingen en een boomkruiper als straatgenoten. En hoorde ik daar een heggenmus?

Ondertussen spijkerde ik online mijn kennis bij. Op vogelbescherming.nl vind je een complete vogelgids mét geluiden. Prima lockdownvoer! Als je nu de zang oefent en straks in maart goed naar onze standvogels luistert, hoor je straks in het voorjaar als eerste de nieuwkomers. Vogelkijkhut.nl en waarneming.nl hielpen me weer een stap verder. Perfect als je een kansrijke bestemming zoekt of graag een bepaalde soort wil zien.

Waar terrassen en speeltuintjes keurig binnen de ring bleven, brachten de vogels me ver daarbuiten: het landje van Geijsel, de Bretten en het Diemerbos. Met een snellere fiets werd Amsterdam nóg groter. Spaarnwoude, de Kennemerduinen en de dijk naar Muiden horen er nu net zo goed bij. Laatst stond ik voor de nieuwe vogelatlas op een boerenerf bij Monnickendam. Zo wordt Vogelstad Amsterdam groter en groter.

Maar goed, tijd om naar buiten te gaan. Waarheen? Waterland zit nu boordevol overwinterende eenden zoals smient en wintertaling. Ook zie je er allerlei ganzen (brandgans, grauwe gans, kolgans). In de Gouwzee zwemmen tafeleenden, grote zaagbekken en brilduikers. En weet je wat het mooie is van al die wintergasten? Die zijn er ‘s middags ook nog. Dus laat die wekker nog maar even zitten.

Naar Waterland? Pas op, de Uitdammerdijk is boven Durgerdam afgesloten. Fiets via de Poppendammergouw naar de Gouwzee of de Volgermeerpolder.

Dit bericht is geplaatst in diversen, wetenswaardig. Bookmark de permalink.