Uitgelicht: Postcode-ommetje 1018

Een van de leukste manieren om in Amsterdam te vogelen is het postcode-ommetje.  Met buurtgenoten verken je samen een stukje stad. Hieronder lees je het verslag van het ommetje van 1018 en omgeving. Ook in postcodegebieden 1015, 1007, 1094, 1063, 1082 en 1095 worden regelmatig ommetjes georganiseerd.

Op pad in 1018
Van november tot mei wordt er in het postcodegebied 1018 met regelmaat een postcode-ommetje georganiseerd. Meestal staat dit de laatste vrijdag van de maand op het programma. Dit ommetje bestaat al een aantal jaren. In het begin was het een klein clubje, maar dit jaar is het uitgegroeid tot 5 à 10 deelnemers per keer. Veelal beginnende vogelaars, maar ook altijd een aantal gevorderden waarvan we kunnen leren en altijd een gezellig samenzijn.

Samen naar het Flevopark
Postcodegebied 1018 heeft niet zoveel (grote) parken, maar elk jaar beginnen we met een rondje rond de Hortus en door het Wertheimpark. De volgende ommetjes bezoeken we al gauw vogelrijke plekken zoals het Oosterpark, park Frankendael en De Nieuwe Ooster. Buiten ons postcodegebied, maar daar trekken wij ons niets van aan. Afgelopen maart hebben we het Flevopark bezocht. De oogst viel toen wat tegen. Daarom willen we wat beter op de geluiden letten. Dat blijft voor de meesten onder ons (waaronder ik) moeilijk onder de knie te krijgen.

Op het geluid af te gaan zouden er al jonge reigers uit het ei gekropen zijn! En daarom deze keer ook aandacht voor andere zaken zoals de aanwezige flora, een wildcamera, schildpadden in de zon en het verhaal van een vogeltje dat jaren geleden hier op een grafsteen gesignaleerd was en door velen gefotografeerd moest worden. Ik heb het nagezocht op internet en dat was een Krekelzanger in 2012. De zang lijkt ook op een krekel, dus makkelijk te herkennen, maar is helaas niet vaak in Nederland te horen. Na ongeveer anderhalf uur waren we rond en hebben we afgesproken om het volgende ommetje in het Amstelpark te houden.

Wil je ook mee met een ommetje of zelf iets organiseren?
Voor het organiseren van een ommetje heb je één lokale coördinator nodig die de datum en tijdstip van het eerste ommetje uitkiest, de VWGA-leden in het postcodegebied uitnodigt en zo nodig bij slecht weer een ommetje ook weer aflast. De locaties van het tweede en volgende ommetjes worden in onder overleg bepaald. Heb je interesse? Ik leg je graag uit hoe het werkt.

Peter Kroon,
coördinator postcodegebied 1018

Dit bericht is geplaatst in excursies | verslagen. Bookmark de permalink.