Do 21 sept 2023, 20:00 uur: Thema-avond Vogelatlas in Pakhuis De Zwijger

Broedplaats Amsterdam, samenleven met vogels

Een jaar na de publicatie van de Vogelatlas Amsterdam kijken we terug op een uniek en zeer geslaagd project. Om dit te vieren, én om extra aandacht te geven aan de aanbevelingen in de atlas voor een vogelvriendelijkere stad, organiseert onze vogelwerkgroep een informatieve en interactieve avond met atlasauteurs, gastsprekers en spectaculaire beelden. Kom jij ook? Zet de (nieuwe) datum in je agenda en reserveer een plek!

Aanmelden via deze link.

Dit zijn de sprekers

– Frank van Groen, Ecologisch adviseur Van der Goes en Groot

– Kea Verveld, Tuinvogelconsulent Vogelbescherming Nederland

– Koen Wonders, Stadsecoloog Gemeente Amsterdam

– Jip Louwe Kooijmans, Meetnetcoördinator Sovon Vogelonderzoek

– Arnout-Jan Rossenaar, Senior ecoloog Staatsbosbeheer Noord-Holland

 Moderator van de avond is Nienke de la Rive Box, o.a. bekend van 3opreis.

EEN COMPLEET PROGRAMMA

Tips voor je tuin en balkon

Een vogelvriendelijkere stad begint in je eigen achtertuin. Letterlijk. Daarom komt tuinvogelconsulent Kea Verveld van Vogelbescherming Nederland naar Pakhuis de Zwijger met tips voor de inrichting van je balkon of tuin. De avond is vrij toegankelijk, dus neem al je vogel- en tuinvrienden mee!

Natuurinclusief bouwen en vogelrijke verbindingszones

Ook de inrichting en het beheer van de stad is een belangrijke factor. Waar valt er winst te behalen? Stadsecoloog Koen Wonders verkent met habitatexpert Jip Louwe Kooijmans van Sovon Vogelonderzoek de potentie van natuurinclusief bouwen en de inrichting van vogelvriendelijke overgangsgebieden tussen stad en buitengebied, zoals de tijdelijke natuur op Strandeiland.

 

Een Velduil op Strandeiland – Foto: Adviesbureau E.C.O.Logisch

Tijdelijke natuur op Strandeiland

De tweede fase van IJburg krijgt vorm met Strandeiland. Voordat er daadwerkelijk gebouwd wordt is deze opgespoten zandvlakte een prachtige leefomgeving voor allerlei pioniersoorten. Strandleeuweriken, Zeearenden en Oeverzwaluwen maken er dankbaar gebruik van. De gemeente Amsterdam wil deze tijdelijke natuur zo goed mogelijk faciliteren. Het gebied is niet toegankelijk, maar wordt wel gemonitord, zo zijn er ook BMP-tellingen uitgevoerd. Voor iedereen die nieuwsgierig is naar deze natuur: met een videoprojectie op de enorme schermen van Pakhuis de Zwijger is het net of je er even rondloopt.

Vogelreservaten in het buitengebied?

In Vogelatlas Amsterdam signaleerde Frank van Groen de penibele situatie van een aantal Rode Lijstsoorten in ons werkgebied. Denk aan Velduil, Paapje en Watersnip. Hoe kunnen we deze soorten een steuntje in de rug geven? Samen met senior ecoloog Arnout-Jan Rossenaar van Staatsbosbeheer Noord-Holland filosofeert Frank vanavond over het inichten van vogelreservaten voor deze kwetsbare soorten.

Gratis toegang voor leden en niet-leden

Broedplaats Amsterdam is een vrij toegankelijk programma. Inloop start om 19:30 uur, het programma begint om 20:00 uur. Reserveren is raadzaam, dat kan hier. Tijdens het programma is er ook ruimte voor vragen uit het publiek. Na afloop hopen we op een gezellige nazit met de sprekers, leden van onze vogelwerkgroep en ander belangstellenden.

Hopelijk tot 21 september!

Shirley Chedi, Tycho Fokkema en Marij Veugelers

PS: Heb je nog geen Vogelatlas Amsterdam? Ze gaan hard! Bestel er hier een met € 10 ledenkorting. Je betaalt dan slechts € 24,90 ipv € 34,90.

 

Dit bericht is geplaatst in bescherming, oproepen, wetenswaardig. Bookmark de permalink.