Oproep vrijwilligers weidevogels tellen

Weidevogeltellers en -beschermers (M/V) gezocht

Over enkele weken bevolken kieviten en grutto’s weer onze polders. Veel mensen genieten van hun drukdoenerij in de weilanden. U ook? Meldt u dan bij Landschap Noord-Holland als weidevogelbeschermer. Weidevogelgroepen in heel Noord-Holland zoeken namelijk vogelliefhebbers die willen helpen met het tellen en beschermen. Want grutto, kievit, scholekster, tureluur en vele andere vogels hebben het zwaar. Met hulp van vrijwilligers en boeren komen meer nesten uit en worden meer jongen vliegvlug. Voor de vrijwilligers is er niet alleen de voldoening van het beschermen van vogels, ook de samenwerking met de boer en de veldmedewerkers van de Agrarische Natuurverenigingen maakt het werk de moeite waard.

Op ruim 23.000 hectaren in Noord-Holland werken 1.000 vrijwilligers en 1.000 boeren mee. In 2014 werden ruim 13.000 nesten beschermd. Door legsels te noteren, of plekken aan te geven waar kuikens lopen, kan de agrariër rekening houden met de vogels in het beheer. Het vliegvlug worden van kuikens is het belangrijkste knelpunt bij veel weidevogels in het agrarisch gebied. Vrijwilligers kijken vóór het maaien waar de weidevogelgezinnen zich bevinden en voeren dit in op de website weidevogelbescherming.nl waarna de boer een “Last-Minute-Contract” kan afsluiten bij de Agrarische Natuurvereniging.

Er zijn in heel Noord-Holland vrijwilligers nodig. De vrijwilliger moet van half maart t/m half juni wekelijks een halve dag beschikbaar zijn. Ervaring is niet vereist, maar wel handig. Voor nieuwe vrijwilligers is het verplicht een cursus van twee avonden te volgen. Deelnemers kunnen kiezen uit twee cursuslocaties: het kantoor van Landschap Noord-Holland in Heiloo op dinsdagen 10 en 17 maart of Concordia in Purmerend op de maandagen 2 en 9 maart. Daarna volgt begeleiding in het veld bij een bestaande groep. Ook agrariërs, die nog niet aan weidevogelbescherming doen, kunnen zich aanmelden voor informatie of cursusdeelname.

Voor meer informatie of aanmelding kunt u contact opnemen met Wim Tijsen van Landschap Noord-Holland (w.tijsen@landschapnoordholland.nl, 06-53118106).

Dit bericht is geplaatst in diversen, oproepen. Bookmark de permalink.