Blog van een weidevogelaar 3

29 maart 2014Mark

Vandaag de polders rond het oeroude torentje van Spaarnwoude. Wat een rollercoaster was het hier de afgelopen decennia! In de jaren negentig een explosie van grutto’s. Achter onze rug liep de door vossen belaagde omgeving leeg. Daarna ook hier vossen en een gestage afname van de grutto tot terug op het niveau waarop het allemaal begon.

Bij de vogelhut, een woud van telescopen. Een dutchbirding vogeltje? Nee, ik zie een bekend, behaard gezicht. Nico de Haan weet veel mensen enthousiast te maken voor de vogels met zijn cursussen.

Overleg met de weidevogelbeschermers en de bedrijfsleider van de Koningshoeve en De Ettingen. Excursies en andere public relations voor de vogels in de agenda’s gezet. Vergunning laten aanvragen om eieren van ganzen te behandelen. Het aantal nesten explodeert. Als we niets doen, zijn het er zo honderden. Mijn voorstel om een groot perceel te beheren als nat hooiland (houten molentje, maaibeheer laat in het seizoen, geen vee) wordt direct overgenomen. Ik hoop dat de grutto’s van dit experiment profiteren. We spreken af  de komende weken vanaf de weg in kaart brengen waar kieviten en grutto’s broeden. In de buurt van de kieviten gaan we vee in de wei zetten, kievitkuikens profiteren van de aanwezigheid van het vee – pollen, stront, vliegjes. De hoeken waar de grutto’s broeden,  zullen met rust worden gelaten zolang de vogels er zijn. Ik ken geen bedrijf waar de bescherming van weidevogels zo gladjes verloopt als hier. Er kan veel, als je meer dan 400 ha. land hebt. De bedrijfsleider wijst een hoek aan waar mogelijk inzaaiwerkzaamheden komen.

[ssba]

We bekijken vanaf het fietspad dit hoekje. Tot mijn verrassing zitten alle kieviten al op eieren. En zoveel zag ik er hier nog nooit!  Direct zien we al een nest of vijftien, alles vlak bij elkaar. De kale bodem is prima voor de kieviten. Hier dus voorlopig geen werkzaamheden. De koeien zullen eerdaags naar de droge hoek ernaast worden gebracht, daar liggen geen nesten. Bedje gespreid voor de kuikens! Waren dat nu twee veldleeuweriken die achter elkaar aan het aanjagen waren? Zouden die weer terugkomen? We hebben ze vorig jaar compleet gemist. En watersnip en kluut? Duimen draaien!

Bij de buurman een blik op het perceel waar twee jaar terug een bos stond. In de wijde omgeving was toen geen weidevogel te vinden. Nu broeden er twee kieviten, precies op de plek waar de bomen zijn weggehaald om openheid voor de weidevogels te creëren.

Een man torenvalk duikt naar een muis langs het pad. Hoog op de zendtoren overkijken de slechtvalken het gebied.

Ik krijg een berichtje dat in Amstelland het eerste gruttonest is gevonden. Hier zijn nog niet veel grutto’s. Daar: een grutto vlagt (heft zijn vleugels). Geen reactie uit de hemel. Waar blijft de rest?!

grutto mark

 

Dit bericht is geplaatst in blog. Bookmark de permalink.