Blog van een weidevogelaar 17

15 februari 2015

Zondagochtendwandelingetje.Mark Alleen al het geluid van de kerkklokken in de verte en het besef daar nooit meer binnen te hoeven is een feest. Mijn lief voert bierblikjes en sigarettendoosjes langs de route af in een plestikzak. Is het toeval dat vooral consumenten van rook en alcohol geen interesse hebben in omgeving?

In het benedenland enkele tientallen leeuweriken naar noord. Her en der een eenzame man kievit, ongeveer waar de nesten komen. Dan de dijk op en uitkijken over het natte bovenland. Als pepernoten uitgestrooid over de polder de kieviten. Een mannetje met hoge kuif loopt naar een dame toe, buigt zich en met de borst in de grond gaat ie in de rondte krabben. De dame draait hem haar kont toe. De man ziet aan de andere kant van het perceel een tweede vrouwtje en rent haar tegemoet.

Even later een snerpende roep, een kievitvent de lucht in. Dan verderop weer een, en weer. Uiteindelijk gaan er tien baltsen. Geen dame komt van de grond. Het is half februari.

Ik durf een wedje te maken voor april/mei: minimaal vijftig kievitsnesten in het bovenland van de Middelpolder langs de Amstel. De deskundologen lieten de grutto hier in wetenschappelijke grafieken uitsterven. Gijs heeft lekker ruige mest uitgereden -ik hoorde een ecoloog het wordt ‘gif’ gebruiken voor dat goedje. Tja. Ik zet dus in op tien of meer voor 2015.

Dit bericht is geplaatst in blog. Bookmark de permalink.