Zuidkapers en Portugese Oorlogsschepen | verslag lezing

Op de avond van 27 maart 2012 gaf beroepsfotograaf en VWGA-lid Martijn de Jonge een schitterend beeldverslag van de pelagische reizen die hij maakte.

Al jaren reist Martijn de wereldbol, en met name de wereldzeeën, af om grootse natuurfenomenen vast te leggen. Tijdens de lezing zagen we allerlei walvissen en dolfijnen op diverse wateren zoals de Straat van Gibraltar, de Ligurische Zee en de IJslandse Zee: Orka’s, Potvissen, Bultruggen en Zuidkapers, maar ook maanvissen, schildpadden, haaien en Portugese Oorlogsschepen (dit laatste dier is ziet er uit als een kwal, maar is in feite een kolonie van poliepen).

Er waren knallende opnames van het noorderlicht en we zagen zeehonden op het waddeneiland Griend, waar Martijn een paar dagen solitair heeft gezeten.

Natuurlijk kwam ook een bonte hoeveelheid aan watervogels, alsmede arenden en gieren voorbij. Deze laatste groep overwinterende roofvogels fotografeerde Martijn tijdens een reis naar vuilnisbelten in Oman.

Over de mogelijkheden om walvissen en dolfijnen te kijken binnen Europa is een KNNV-uitgave van Martijn in de maak: “Walvissen kijken in Europa”. Het is een reis- en veldgids dat de geschikte locaties en hun mogelijkheden beschrijft.

Deze zomer zal het boek verschijnen. We kijken er naar uit!

Dit bericht is geplaatst in lezingen | archief, verslagen. Bookmark de permalink.