Zo 25 sept 2016: Vogelringstation | jeugdexcursie

Heggemus geringd IMG_1541

een geringde Heggemus

Zondagochtend 25 september Jeugdexcursie
Vogelringstation bij Eemnes  8:00 – 10:00 uur

Dit is een excursie voor vroege vogels! We gaan vandaag kijken hoe vogels gevangen en geringd worden voor onderzoek. Dat gebeurt vroeg in de ochtend.

Om vogels goed te beschermen is het belangrijk dat we veel van ze afweten. Niet alleen van hun leven in ons land, maar ook van hun leven in het gebied waar ze overwinteren en van hun reis daar naartoe. Een manier om er achter te komen waar ‘onze’ vogels overwinteren en langs welke route ze vliegen en welke gevaren ze daar tegenkomen, is door ze te ringen. Men vangt ze en doet een ringetje met een nummer om hun poot. Daarna laat men ze weer vrij. Als een geringde vogel ooit wordt terug gevonden – levend of dood – dan kan men zijn nummer opzoeken. Dan weten we hoe oud hij is geworden en waar hij naartoe is gegaan. Als er in de gebieden waar ze overwinteren problemen zijn, kunnen we proberen daar iets aan te doen.

De vogels worden geringd door vrijwilligers. We gaan vandaag kijken hoe ze dat doen. Je kan verschillende soorten vogels zo van heel dichtbij bekijken! En als je heel rustig bent mag je er eentje vasthouden en vrijlaten!

Zoals altijd is de excursie gratis, maar is een vrijwillige bijdrage hartelijk welkom. Dit keer zijn de bijdragen voor de onkosten die de ringers maken: de ringen zijn duur en de netten waarin de vogels gevangen worden moeten geregeld gerepareerd worden.

De plek is alleen per auto te bereiken. Hopelijk kunnen kinderen met elkaar mee rijden.

Ben je 7 jaar of ouder en wil je mee? Kijk dan hier hoe je je kunt aanmelden en welke gegevens ik daarbij van je wil krijgen. En lees ook nog even door hoe je goed voorbereid op pad gaat!
We hebben dit keer geen verrekijkers nodig. Maar heb je er een, neem hem dan voor de zekerheid mee. Je weet maar nooit wat we er zien rondvliegen!

Bij aanmelding hoor je waar we verzamelen.
Hopelijk tot dan!

Hartelijke groeten,

Annelies

Dit bericht is geplaatst in jeugdexcursies. Bookmark de permalink.