Voor de verrassings/twitch excursie verzamelden zich om 7.00 twaalf deelnemers. Zij waren van tevoren geïnformeerd dat de tocht naar de Maasvlakte 2 zou gaan. Want daar kon zich nog best de rosse waaierstaart ophouden die daar al een paar dagen zat. En dat is geen dwaalgast die je iedere dag tegenkomt.
Dus dat was ons eerste doel en rond 8.30 kwamen we aan bij de plaats waar het beestje zich ophield, achter een hek en naast en op een betonnen muurtje. En daar zat ie ook, niet erg fris en fruitig, maar mooi te zien. Hij foerageerde ook wat heel dichtbij . Later op de zaterdag bleek dat ie inderdaad snel in gezondheid achteruit ging en vanaf zondag is ie niet meer gezien, waarschijnlijk overleden. Jammer, maar toch fijn dat wij hem nog in levende lijve hebben mogen aanschouwen.
In die omgeving veel vliegende kleine vogeltjes oa boomleeuweriken, kneuen, putters, piepers ed
Daarna hebben we de slufter en ook de strandzijde afgespeurd naar de mogelijke steppenkiek, maar die hebben we niet gevonden (niemand trouwens die dag). Wel waren de paaltjes in de slufter bezet met buizerds, haviken en torenvalken. Aan de zeezijde vonden we nog twee grote sterns.
In het Luzerneveld zochten we naar een gemelde bladkoning. Die hoorden we niet, maar wel een aantal roepende en vliegende patrijzen en een paapje. En boven ons zagen we mooi een smelleken overvliegen. Onze (zeker Walter’s) hoop op een gemelde ijsgors en morinelplevier bleek ijdel.
Doorgereden naar het einde van de Maasvlakte waar sommigen wel de bladkoning hoorden en een gekraagde roodstaart, fitis, goudhaantje en tapuit te zien waren.
Het gebiedje rond de windmolens hebben we nog afgezocht maar rond het middaguur was daar heel weinig activiteit hoewel een slechtvalk altijd leuk is. We besloten nog een poging te wagen bij de bladkoning op het Luzerneveld en nu werd er luid en meermaals geroepen.
We hadden nog helemaal geen steltjes gezien en waren dus blij dat langs de ventweg naar de slufter en wat wulpen, rosse grutto’s en 4 (donkere middelgrote ???? ) en veel scholeksters te zien waren, benevens bruine kiekendieven en een paar rotganzen.
Langs het Voornse-meer zochten we nog naar een kleine en ook grote zilverreiger, die ver weg naast een groepje kieviten inderdaad waren te zien. En toen iedereen de hoop op de zeekoet al had opgegeven vond Mieke die toch nog!
Twee auto’s vonden het toen nog de moeite waard om een detour te maken langs de marmereend bij Tilburg. De derde auto nam de directe route naar huis.
De marmereend liet zich in de ondergaande zon prachtig bekijken (maar of het een wilde is…..????). Tijdens ons bezoek kon je hem tot op 10 meter benaderen, of liever gezegd benaderde hij ons tot op 10 meter. Maar prachtig beestje.
Het was een heerlijke zonnige dag, veel afwisseling en een aantal mooie soorten! En heel gezellig vond ik het.
Dank Jan!!!!! En Tohar voor soortenlijst
Erik.
Soortenlijst
- Aalscholver
- Blauwe reiger
- Grote zilverreiger
- Kleine zilverreiger
- Knobbelzwaan
- Bergeend
- Wilde eend
- Krakeend
- Zeekoet
- Rotgans
- Bruine kiekendief
- Havik
- Sperwer
- Buizerd
- Slechtvalk
- Smelleken
- Torenvalk
- Patrijs
- Meerkoet
- Scholekster
- Kievit
- Kanoet
- Wulp
- Rosse grotto
- Watersnip
- Strandloper spec.
- Kokmeeuw
- Zilvermeeuw
- Grote mantelmeeuw
- Kleine mantelmeeuw
- Stormmeeuw
- Grote stern
- Houtduif
- Boomleeuwerik
- Boerenzwaluw
- Graspieper
- Witte kwikstaart
- Heggenmus
- Tuinfluiter
- Zwartkop
- Fitis
- Tjiftjaf
- Bladkoning !!!
- Goudaan
- Vuurgoudhaan
- Paapje
- Tapuit
- Gekraagde roodstaart
- Merel
- Zanglijster
- Koolmees
- Rietgors
- Vink
- Putter
- Groenling
- Kneu
- Spreeuw
- Ekster
- Gaai
- Zwarte kraai
- Kauw
- Rosse waaierstaart!!!
- Ooievaar
- Marmereend
- Gele kwikstaart
- Staartmees
- Grote canadese gans