Wo 3 oktober 2018: IJsvogels | lezing door Jelle Harder

IJsvogel bij de Koenenkade, 18 april 2018

IJsvogels, de mooiste vogels van Nederland
Audiovisuele presentatie door IJsvogelkenner Jelle Harder.

Voor veel mensen zijn IJsvogels de mooiste vogels in ons land.
Ze hebben opvallend kobalt blauwe vleugels, rug en kop. IJsvogels vliegen razend snel over het water en hebben bijnamen als ’blauwe schicht’ of ‘vliegende edelsteen’. Zie je een IJsvogel dan is je hele dag goed.

Behalve over het uiterlijk van IJsvogels vertelt Jelle over het leefgebied, broeden met opmerkelijke resultaten, leeftijd en voedsel zoeken. In Gooi en Vechtstreek zijn voor IJsvogels veel speciale broedwanden gemaakt. Dat heeft er voor gezorgd dat hier opvallend veel IJsvogels tot broeden komen. In 2017 zelfs 104 paar!

In de presentatie krijgen we ook een beeld van IJsvogels in Amsterdam en omgeving, in Noord-Holland en Nederland. De lezing is doorspekt met foto’s van Nederlandse topfotografen en enkele korte video’s.

Mogelijk komt er op deze lezing ook ijsvogelinformatie van andere aanwezigen. Afhankelijk daarvan kan ook de prachtige film van Cees van Kempen over IJsvogels in een stadse omgeving in West-Brabant vertoond worden.

Informatie over Jelle Harder

Van de IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek ben ik de oprichter en coördinator. Het onderzoek aan IJsvogels doe ik al vanaf begin jaren negentig. Over het maken van broedwanden voor IJsvogels heb ik een Handleiding gemaakt en een DVD instructiefilm. Voor mijn activiteiten t.b.v. de IJsvogels ontving ik in 2006 de eerste Paul Fentener van Vlissingen AD Natuurprijs. Voor Vogelbescherming Nederland was ik tussen 2008 en 2018 vijf keer webloghouder van de site over de IJsvogels (www.beleefdelente.nl) .

(In het eerste nummer van De Gierzwaluw van 2018 zijn twee artikelen over IJsvogels opgenomen, een van Jelle Harder en een van Jan Jongejans en Rob van Leeuwen)

De lezing begint om 20:00 uur in de grote zaal van Eerste Helmersstraat 106M. De zaal is open vanaf 19:30 uur.

Dit bericht is geplaatst in lezingen. Bookmark de permalink.