Verslag van een ingelaste jeugdexcursie naar Frankendael

Simon in Frankendael

Verslag excursie Park Frankendael  27 mei 2018.

Door omstandigheden ging de excursie naar Marken vandaag niet door. In plaats daarvan was er een mini-excursie met een enthousiaste jongen die zich net had aangemeld voor de excursies van de Jeugdvogelclub. Met Simon en zijn vader ging ik vogels kijken in Park Frankendael. Omdat Simon pas twee maanden vogelt, dacht ik hem veel te kunnen bijbrengen over vogels en hun zang. Maar Simon bleek zich in die twee maanden, door geregeld op pad te gaan en zelfstudie in vogelboeken en apps, al tot een bijna volleerd vogelaar te hebben ontwikkeld!

Vertelde ik hem dat ik in de lindenlaan vaak boomkruipers zag en hoorde, dan deed hij meteen feilloos hun zang na. Alle vogels die we tegenkwamen kende hij al van uiterlijk en van bijna allemaal herkende hij de zang.

Een aantal jonge vogels in het park waren al uitgevlogen. Zo zagen we families koolmezen en pimpelmezen en ook wat winterkoninkjes leken net te zijn uitgevlogen. Andere vogels, zoals een kauwtje met nestmateriaal, begonnen (opnieuw?) aan het bouwen van een nest.

Van krakeenden en wilde eenden zagen we alleen de mannetjes. Waren de vrouwtjes aan het broeden? Simon maakte een foto van een krakeend die al aan het ruien was naar het zogenaamde eclipskleed. Zo noemen we het verenpak van eenden na het broedseizoen.

We hoorden tjiftjafs, zwartkopjes, merels, roodborstjes, vinken, boomkruipers, winterkoninkjes, zwarte kraaien, halsbandparkieten, blauwe reigers en houtduiven. En zagen bovendien o.a. eksters, kauwtjes, stadsduiven, holenduiven, nijlganzen en waterhoentjes – de laatste ook met jongen – en troffen een ooievaar op zijn nest aan. We bewonderden de ijsvogelwand, met de nestholtes. Maar helaas zagen die er niet bewoond uit, zoals na de strenge winter te verwachten was. IJsvogels zijn immers afhankelijk van open water om in te vissen.

Het was een gezellige middag, met veel leuke vogels en een enthousiaste jonge vogelaar. De vogelfoto’s zijn door Simon gemaakt. Zijn vader maakte de andere foto’s.

een holenduif

mannetje krakeend al in de rui

Simon bekijkt de holenduif

Simon probeert de (te) vlugge winterkoninkjes te fotograferen

Annelies en Simon struinen door het park

safari in Park Frankendael

Dit bericht is geplaatst in jeugdexcursies | verslagen. Bookmark de permalink.