Verslag van de jeugdexcursie naar Marken

Maya en Simon op Marken

De excursie naar Marken van 27 mei was door omstandigheden afgelast. Twee heel enthousiaste jonge vogelaars, Maya en Simon, vonden dat erg jammer. Daarom ging ik zaterdag 2 juni alsnog met hen – en Simons vader – op pad naar dit prachtige voormalige eiland. We hoopten natuurlijk weidevogels te zien, liefst ook met jongen. En onze hoop ging ruimschoots in vervulling. Op sommige plekken van Marken is onze nationale vogel, de grutto, – ook wel de koning van de weidevogels genoemd -, gelukkig nog volop aanwezig. Net als tureluurs, kieviten en scholeksters. En tussen de volwassen vogels zagen we soms die vertederende donzen balletjes op pootjes: jonge grutto’s, jonge kieviten en ook een jonge scholekster.

Het gras van veel weilanden was nog niet gemaaid. Fijn voor de jonkies, want die kunnen tussen het hoge gras genoeg insecten te eten vinden en ze zijn daar niet zichtbaar voor roofvogels. Wij konden ze daar natuurlijk ook niet zien, maar dat ze er waren merkten we aan het ge-alarmeer van de ouder-vogels. Met name grutto’s vlogen ons luid roepend om de oren als we langs percelen liepen waar kennelijk jonkies zaten.

Simon had voor de excursie een wens uitgesproken: hij zou erg graag een zomertaling willen zien … Ook die wens kwam uit! Een mooi mannetje lag stil in een sloot en liet zich door ons bewonderen. Waarschijnlijk zat zijn vrouwtje in het weiland te broeden en hield hij de wacht.

Wat zagen en/of hoorden we nog meer? O.a. kuifeenden, krakeenden, een slobeend, futen en wintertalingen. Grauwe ganzen met pullen, knobbelzwanen, zwarte zwanen, blauwe reigers, een grote zilverreiger en aalscholvers. Puttertjes vlogen heen en weer en lieten zich prachtig bekijken! Een heggenmus zong uitbundig maar hield zich voor onze ogen verborgen. Tussen de mooie, voor Marken karakteristieke huizen zaten veel huismussen. Ook witte kwikstaartjes lieten zich zien. Bij de vuurtoren zagen we een ‘biddende’ torenvalk, een visdiefje, kokmeeuwen en een paar juveniele pontische meeuwen.

Op de terugweg werden we nog blij gemaakt door grutto’s die héél dichtbij in de wei stonden! En op het eind zagen we veel Turkse tortels in een koeienstal.

Na drie en een half uur vogelen en wandelen stapten we tevreden in de bus.

Zowel Maya als Simon vinden het ook erg leuk om vogels te fotograferen. De foto’s van het visdiefje en de Turkse tortel zijn van Simon; Maya maakte alle andere vogelfoto’s. Ondertussen fotografeerden Simons vader en ik de vogelaars  😉 .

Tot een volgende keer!

Groetjes,

Annelies

Maya en Simon op Marken

Ze houden van vogelen én fotograferen!

Er zitten grutto’s en tureluurs op de lantaarnpalen

roepende grutto

Lastig fotograferen tegen de lichte lucht

Maar ze staan er toch goed op!

Wat zouden ze zien?

Een wijfje grutto, de koningin van de weiden!

Een donzig jong, gelukkig zijn ze er nog.

Op paaltjes kun je goed de wacht houden

Dat vindt ook deze tureluur

Een puttertje

Simons wens kwam uit: een zomertaling!

Een prachtig mannetje!

Ook prachtig: een mannetje krakeend

Het Paard van Marken. Simon gaat op zoek naar vogels.

Simon fotografeerde een visdiefje, het is net een schilderij!

Maya fotografeerde deze vrij zeldzame Pontische meeuw, een juveniel

In de stal van boer Terlouw wemelde het van de Turkse Tortels. Simon maakte er deze foto.

Tot slot maakte Maya nog dit mooie grutto-portret.

Dit bericht is geplaatst in jeugdexcursies | verslagen. Bookmark de permalink.