Verslag jeugdexcursie Nieuwe Oosterbegraafplaats – 29 jan. 2022

Zaterdagmiddag 29 januari vond een jeugdexcursie voor 7-12-jarigen plaats op de begraafplaats de Nieuwe Ooster. Dat weekend werd ook de Nationale Tuinvogeltelling gehouden, daarom stond ook een proeftelling op de planning. Bij aankomst kregen de zeven kinderen een zoekblad om aan te kruisen welke vogels ze zagen of hoorden. Daarna liep iedereen met een echte verrekijker om de nek heel stilletjes en eerbiedig het park in.

Het waaide flink, dus de verwachting was dat veel tuinvogels zich schuil zouden houden. Maar meteen om de hoek liet een roodborstje zich goed zien, zittend op een grafornament. Onderweg naar het beschutte pad aan de achterkant van de begraafplaats, zagen de kinderen ook meerdere grotere vogels als de nijlgans, zwarte kraai en houtduif. En eenmaal in de beschutting was er nog veel meer te zien. Zelfs een prachtige groep sijsjes etend van de knoppen van de els. En zomaar zeven blauwe reigers op een rij aan de oever; dat was ook een prachtig schouwspel. Zelfs de ooievaars waren al weer bezig aan een nest op een toren. Alles was heel goed te zien. Toen zich ook een staartmeesje liet zien in vol ornaat, kon de dag niet meer stuk.

Na de proeftelling (waar helaas weinig te zien en tellen was door de harde wind), ging iedereen moe, maar ook voldaan, naar huis. Op hun zoekkaart hadden de meesten 22 verschillende vogels (gezien of gehoord) weten aan te kruisen. Op naar huis dus, om al die nieuwe kennis over vogels te gaan gebruiken bij de tuinvogeltelling in eigen tuin of balkon!

 1. Nijlgans
 2. Roodborst
 3. Houtduif
 4. Zwarte kraai
 5. Ekster
 6. Halsbandparkiet
 7. Gaai
 8. Kauw
 9. Merel♀
 10. Merel ♂
 11. Pimpelmees
 12. Koolmees
 13. Meerkoet
 14. Waterhoen
 15. Blauwe reiger
 16. Sijs
 17. Vink♀
 18. Vink ♂
 19. Grote bonte specht (gehoord)
 20. Kokmeeuw
 21. Ooievaar
 22. Boomkruiper
 23. Wilde eend ♂
 24. Wilde eend ♀

 

Marijke Kruyt en Luella van Turnhout

Dit bericht is geplaatst in jeugdexcursies | verslagen. Bookmark de permalink.