Met de jeugd naar IJmuiden | verslag

Verslagen van de jeugdexcursie naar IJmuiden, op 20 oktober 2012

Het verslag van Tijn:

Op zaterdag 20-10-’12 gingen we met de jeugdvogelclub naar de pier bij IJmuiden. Op weg daar naartoe zagen we al een buizerd en een heleboel spreeuwen.
Toen we daar aankwamen zagen we ook al een hoop spreeuwen. Eerst gingen we naar een meertje, daar zagen we graspiepers en grote mantelmeeuwen. Daarna liepen we door naar het strand en daar hebben we wel een stuk of 2000 spreeuwen gezien en weer weer grote mantelmeeuwen, maar ook zilvermeeuwen en scholeksters.

Toen we de pier op gingen begon het echte werk. Daar zagen we vrij snel een aalscholver en eidereenden; iets verder zagen we de eerste steenloper en weer wat later zagen we ver weg door de telescoop drieteenstrandlopertjes.  Wat erg leuk was  dat we een zeehond zagen, het was weliswaar een gewone maar het was wel heel leuk om te zien! Iets verder zagen we een kuifaalscholver heel mooi, en ook de paarse strandloper, leuk om ook even mee te pikken. Toen we aan het eind van de pier waren waren we allemaal blij dat we een roodkeelduiker zagen. Ook leuk was daar dat we twee kuifaalscholvers naast elkaar zagen zwemmen.  We begonnen even later aan de terugweg en zagen heel mooi dichtbij zilvermeeuwen zitten. Bij een zagen we de ring, daarop stond: X.4. Later zagen we mooi de zwarte zee-eend en later nog heel mooi een bruinvis, echt een prachtig beest, heel leuk om de bruinvis  nog even mee te pikken. Nog iets later zagen we waarom een aalscholver nou een aalscholver heet. We zagen een aalscholver een paling (een aal ) opslokken en die aal was groot!, echt enorm, hij kreeg hem bijna niet naar binnen en toen hij hem uiteindelijk toch naar binnen kreeg bleef dat beest nog bewegen, dat zag er echt heel raar uit. Nou, daarom heet een aalscholver een aalscholver. Later liepen we door de duintjes terug naar de auto’s en daar zagen we nog even een merel, ook nog leuk om te zien. Bij elkaar hebben we zo’n 9000 vogels gezien.

Met twee volle auto’s vertrokken we naar de Zuidpier voor een lange dag vogels kijken, en meer. Bij het uitstappen op de parkeerplaats van IJmuiden aan Zee vlogen de groepen Spreeuwen ons al om de oren. In het Kennemermeer zwommen heel in de verte Kuifeenden, Tafeleenden en Wilde eenden, en dichterbij allerhande meeuwen. Op onze tocht over het strand knarsten onze voeten over de ladingen mesheften, een langwerpige schelp, met ertussen de schalen van noordzeekrabbetjes en zee-egels. Een Zwarte kraai schold ons uit, of misschien was dat bedoeld voor de jongens op hun windsurfwieltjes. Heel in de verte vlogen elf Eidereenden voorbij. Nadat we de pier waren opgeklommen speurden we de baai af. Aalscholvers en Eiders verschenen in het telescoopbeeld, en Oeverpiepers piepten pesterig maar bleven niet even zitten om zich te laten bekijken. Gelukkig deden de Steenlopers dat wel. En over onze hoofden bleven de Spreeuwen met wolken tegelijk maar trekken, er was een wolk die wel een kilometer breed was en helemaal vanaf het eind van de pier tot het strand liep. Duizenden vogels tegelijk! De vissers op de pier vingen het ene zeebaarsje na het andere scharretje en vertelden dat de zeehond die we in de bocht zagen net een gul (kleine kabeljauw) had gevangen. En wat een gek gevoel is het om een gulletje aan de staart uit een emmertje water te tillen… Overal zaten Zilvermeeuwen te wachten tot de vissers ze een vissekop toegooiden. Zwermen Steenlopers vlogen van de ene kant van de pier naar de andere, net als de kleine Drieteenstrandlopertjes. We ontdekten nog een Paarse strandloper tussen de Steenlopers. En toen was daar de Kuifaalscholver, die we allemaal uitgebreid hebben kunnen bewonderen, want hoewel Tijn, Tome en Jet over de blokken klommen om dichterbij te komen bleef de Kuifaalscholver nog heel lang zitten.

August schrijft het volgende:

In de verte zag ik al een Aalscholver zitten op een rots. Toen we eenmaal dichterbij waren, vroeg ik aan Theo of dat misschien een Kuifaalscholver was. Na een discussie met een andere vogelaar (hij zei dat het een gewone aalscholver was), haalden we Roely erbij, en zij vond van wel! Het was er ook daadwerkelijk een, en je kon hem van heel dichtbij bekijken, en iedereen maakte hele mooie foto’s.

Aan het eind van de pier, bij de vuurtoren, was het tijd om wat te eten, maar er was bijna geen tijd voor omdat de Roodkeelduiker verscheen en mooi dichtbij visjes ging vangen. In de lucht verschenen opeens twee Dwergmeeuwen en een Drieteenmeeuw en ook zij gingen jagen, met duikvluchten in het water. De Kuifaalscholver bleek nog een maatje te hebben, we zagen er twee tegelijk zwemmen. En ook aan de kop van de pier zagen we een Gewone zeehond. Op de terugweg gebeurden nog bijzondere dingen! We zagen een bruinvis, een kleine dolfijn, af en toe een stukje boven water verschijnen op zijn tocht naar het noorden! En toen we weer verder wilden lopen bleek Jet zoek te zijn! De vissers begonnen bijna aan een zoektocht, maar toen verscheen Jet gelukkig in de kijker. Ze was alvast vooruit. En dan hebben we onze ogen nog uitgekeken toen een Aalscholver probeerde een dikke aal op te schrokken, wat niet één twee drie lukte! Jan ging nog op de foto met een vissekop, en August was in diep gesprek met Theo. In de duintjes zaten Graspiepers, en bij het strandpaviljoen Huismussen. Mark en Annelies hebben ons weer veel laten zien! Dank jullie wel!

Van mijn foto’s van de vogels en de zeehonden heb ik een slideshow gemaakt, die je kunt vinden onder de volgende  LINK
Roely

 

Jan, Annelies, Tome, Tijn, Mark, Jet, Theo, August

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lijst met vogels, opgesteld door August

Heen en terugreis:

Stadsduif, Zwarte Kraai, Kauw, Aalscholver, Buizerd, Ekster, Grote Zilverreiger, Grauwe Gans, Knobbelzwaan, Meerkoet, Torenvalk, Sperwer, Houtduif, Blauwe Reiger, Nijlgans.

Zuidpier en Kennemermeer, Vogels:

Stadsduif, Vink, Graspieper, Oeverpieper, Zwarte Kraai, Kauw, Roodkeelduiker, Drieteenmeeuw, Dwergmeeuw, Kleine Mantelmeeuw, Grote Mantelmeeuw, Zilvermeeuw, Spreeuw, Eidereend, Wilde Eend, Tafeleend, Kuifeend, Rotgans, Aalscholver, Kuifaalscholver, Grote Gele Kwikstaart, Steenloper, Paarse Strandloper, Drieteenstrandloper, Fuut, Kokmeeuw, Scholekster, Zwarte Zee-eend, Koperwiek, Huismus, Merel, Stormmeeuw.

Zuidpier, Zoogdieren:

Gewone Zeehond, Bruinvis, Konijn.

Zuidpier, Vissen:

Zeebaars, Schar, Schol, Tong, Paling, Gul/Kabeljauw.

Dit bericht is geplaatst in jeugdexcursies | verslagen. Bookmark de permalink.