Het was leuk op de Zuidpier! | verslag jeugdexcursie 8 nov 2015

2. Jeugdvogelexcursie Zuidpier van IJmuiden 8 nov 2015 007

Groepsportret op de Zuidpier

De excursie die Frank van Groen en ik samen op de Zuidpier van IJmuiden gaven, liep anders dan gepland, want sommigen van ons hadden wel een uur in de file gestaan. Gelukkig was Frank al veel eerder naar IJmuiden gegaan, dus hij kon de kinderen die met hun ouders geleidelijk aan arriveerden, opvangen. Nadat ze even bij de jachthaven hadden gekeken – waar ze o.a. groenlingen zagen –, nam hij ze alvast mee het strand op. Daar voegden de laatkomers zich bij hen. Een paar kinderen hadden afgezegd. Met Nina, Valentin, Boele, Leon, Amun en Abital en  Simon was de groep compleet.
Op het strand zagen we zilvermeeuwen en kokmeeuwen van verschillende leeftijden. Nog bruin gevlekt als ze dit jaar uit het ei waren gekropen en met meer grijs en wit door de veren, naarmate ze ouder waren. Kokmeeuwen doen er immers twee jaar over voordat ze er zo uitzien als hun ouders. En zilvermeeuwen wel vier jaar. Er waren scholeksters, met hun mooie lange rode snavels, waarvan sommige zo’n witte band in hun nek hadden. Zo zien ze er ’s winters uit. En ook jonge vogels hebben die witte band. Tussen de meeuwen ontdekte Frank een bijzondere soort: een Pontische meeuw. Grappige drieteenstrandlopertjes renden heen en weer langs het water. Ze pikten de beestjes op die de golven op het strand achterlieten en renden dan weer weg voor de nieuwe golven.
Op de pier zelf genoten we van de prachtige steenlopers, die zo heten omdat ze voedsel zoeken onder steentjes. Wat zijn ze ook in hun vlucht mooi, met dat zwart-witte patroon. Gelukkig waren er ook paarse strandlopers. En tot onze verrassing zaten er rotganzen; in de verte zwom een grote mantelmeeuw, er vloog een aalscholver over, en er werd een zeekoet gespot!
Een grote traktatie waren een gewone zeehond en een grijze zeehond! En … toen we helemaal aan het einde van de pier waren aangekomen, werden we nog beloond met bruinvissen! Een klein soort walvissen, die een beetje op dolfijnen lijken. Gelukkig dacht ik er toen aan om wat foto’s te maken. Jammer genoeg waren Nina en haar vader toen al weg. Frank maakte nog een mooie foto van de rotganzen!
Al met al liep de excursie flink uit. Pas rond half zes kwamen we weer bij de jachthaven aan. Daar zat nog een groepje oeverpiepers. Alle kinderen waren enthousiast over de excursie. Sommigen wilden vaker naar de pier. Abital vond het jammer dat het weer was afgelopen. Dat is altijd leuk om te horen!
Tot een volgende keer!
Annelies

1. Jeugdvogelexcursie Zuidpier van IJmuiden 8 nov 2015 001

Boele-Jan, Valentin, Frank van Groen, Simon, Abital, Amun en Leon poseren aan het einde van de pier.

3. Jeugdvogelexcursie Zuidpier van IJmuiden 8 nov 2015 011 - kopie

Boele-Jan zoekt de bruinvissen, Valentin noteert ze.

4. Jeugdvogelexcursie Zuidpier van IJmuiden 8 nov 2015 020 - kopie

Twee vogelaarsvrienden.

5. Jeugdvogelexcursie Zuidpier van IJmuiden 8 nov 2015 023

Abital wilde wel blijven.

Rotgans_IJmuiden_8343, Foto Frank van Groen

Rotganzen, links een volwassen exemplaar en rechts een eerstejaars vogel.

Dit bericht is geplaatst in jeugdexcursies | verslagen. Bookmark de permalink.