De jeugd in polder IJdoorn | excursieverslag van 6 sep 2015

IJdoorn 06

jonge vogelaars in IJdoorn

De IJdoorn-plas lag er zondag  vrij verlaten bij. Veel vogels die er de afgelopen weken aan het uitrusten waren van hun reis vanuit het noorden en krachten opdeden voor hun lange reis naar het zuiden waren verdwenen. Des te drukker was het aan de kant van de plas! Veertien kinderen en tien ouders, opa’s, oma’s en tantes verdrongen zich om de telescopen van Jip en Annelies om de vogels die er nog waren te bekijken. Ze keken door de leen-verrekijkers en om beurten konden ze de vogels nog beter zien door de telescoop. Gelukkig waren er voor Eli, Floris, Thijs, Cecilia, Mila, Quinten, Leon, Amun, Abital, Rafaël, Amara, Simon, Tim en Arman toch nog heel wat vogels om te bekijken.

Er waren kieviten, met hun grappige kuifjes. De meeste hadden nog maar een klein kuifje. Daaraan konden we zien dat het nog jonge vogels waren, die de afgelopen lente uit het ei waren gekropen. Er waren bergeenden en ook die waren nog jong. Ze waren nog wat flets van kleur en hadden nog niet de mooie diepbruine band om hun borst, zoals op het plaatje. Verder zagen we een bosruiter, een witgatje, een bonte strandloper, een oeverloper, een kleine plevier, kemphanen, tureluurs en prachtige watersnippen met hun grappige  lange snavels. Die lijken veel te lang in verhouding tot hun lijf, maar ze kunnen daardoor juist diep in de grond prikken om beestjes te vangen.
Langs de plas zaten witte kwikstaarten, altijd druk bezig en met hun lange staart aan het wippen. Boven de plas vlogen boerenzwaluwen en een enkele oeverzwaluw. Al vliegend pikten ze insecten uit de lucht.
Een paar keer vlogen er wat wintertalingen over. En ineens vloog er een ijsvogel langs! Een blauwe flits. Maar dat gaat zo snel, dat maar een paar kinderen die gezien hebben. Op een gegeven moment vloog er ook een groep lepelaars over de plas! Gelukkig vliegen die wat langzamer, zodat we ze mooi konden bekijken.
Ook zagen we nog roofvogels: een havik, een bruine kiekendief en een buizerd.

Al met al was er toch nog veel te zien. De kinderen tekenden op hun kaart aan welke vogels ze zagen. En als vogels hoog de lucht in kunnen, waarom zouden zij dat dan ook niet kunnen? Daar bovenin het kijkscherm is het wel zo’n mooi plekje! Van daar kan je de vogels ook heel goed zien!
De ouders van Cecilia, Rafaël, Amara, Simon en Tim maakten wat mooie foto’s.

Jip en ik hopen dat jullie het leuk vonden!
Tot een volgende keer!

Annelies

IJdoorn 01

Annelies geeft een inleiding

IJdoorn 02

de kijker wordt scherpgesteld

IJdoorn 08

kijken en aantekeningen maken

IJdoorn 09

schoot als zitje met rugleuning …

IJdoorn 10

…. maar een hoogzit kan ook

IJdoorn 05

jonge vogelaars …

IJdoorn 06

… en de jongste vogelaars

IJdoorn 11

eerst klimmen, dan weer kijken door deze doorgewinterde vogelaars

Dit bericht is geplaatst in jeugdexcursies | verslagen. Bookmark de permalink.