Bericht van de voorzitter van de VWGA, Marc Menon

Het zijn bijzondere tijden, en dat is een ‘understatement’. Onze gedachten zijn in de eerste plaats bij de velen die het hardst zijn getroffen door het coronavirus en hun families en dierbaren, maar ook bij de velen die in de frontlinie vechten tegen deze verschrikkelijke uitbraak of anderszins grote (persoonlijke) risico’s lopen om essentiële voorzieningen in onze samenleving te handhaven. Al het andere aan (grote) zorgen, onzekerheid en ongemak is daaraan ondergeschikt.
 
In het licht van de ontwikkelingen die zich in razendsnel tempo lijken op te volgen op het terrein van onze volksgezondheid, economie en maatschappij, en in het bijzonder naar aanleiding van de nieuwe maatregelen die de overheid gisterenavond (23 maart 2020) heeft afgekondigd in het kader van de bestrijding van het coronavirus, is duidelijk geworden dat wij als Vogelwerkgroep Amsterdam voorlopig niet door kunnen gaan met de mooie activiteiten van onze vereniging (excursies, lezingen, cursussen, e.d.) zoals wij dat gewend zijn. Zoals jullie hebben kunnen lezen, zijn al onze activiteiten dan ook met onmiddellijke ingang afgelast in ieder geval tot 1 juni a.s.. Ik denk dat het echter verstandig is er rekening mee te houden dat wij pas na de zomer (en mogelijk nog later) weer activiteiten voor onze leden zullen kunnen organiseren. Dat is natuurlijk erg jammer, maar de enige manier waarop wij duidelijkheid kunnen geven aan onze leden.
 
Daarnaast blijft het advies staan om zoveel mogelijk thuis te blijven. Hoewel, anders dan in sommige andere landen, naar buiten gaan om een frisse neus te halen in beginsel (nog) niet verboden is, valt tussen de regels door te lezen dat een verdergaande terughoudendheid dan letterlijk voorgeschreven wel raadzaam is. Ik weet het: de lente is begonnen, de zon schijnt heerlijk en de vogeltjes kwinkeleren. Misschien kan het tellen voor Atlasproject of MUS prima, maar doe het alleen als het veilig is. Gebruik je gezonde verstand, onderschat de situatie niet en neem geen onnodige gezondheidsrisico’s. 
 
Ik citeer de richtlijnen van Sovon, die we vandaag ontvingen:

  • Ga uitsluitend alleen vogels tellen of nesten monitoren. 
  • Houd je in het veld op ruime afstand van eventuele andere bezoekers, minimaal 1,5 meter. Mijd drukke plaatsen.
  • Verplaats je alleen en rechtstreeks van en naar je onderzoeksgebied. Maak dus geen gebruik van gedeelde vervoersmiddelen, zoals het openbaar vervoer.
  • Conformeer je aan de maatregelen van de terreinbeheerder op wiens terrein je actief bent.

Stay home, stay safe, en bovenal blijf gezond!
 
Marc Menon
Voorzitter Vogelwerkgroep Amsterdam

Dit bericht is geplaatst in oproepen. Bookmark de permalink.