Zo.middag 30 okt 2016: De trek van weidevogels, Rotganzen en Kleine Zwanen | lezing Wim Tijsen

Wim Tijsen met Kleine Zwanen

Op zondagmiddag 30 oktober 2016 begint om 14:30 het tweede deel van de mini-serie over de vogeltrek. Deze wordt in samenwerking met het IVN georganiseerd en heeft plaats in De Rietschuur in het Amstelpark. Zaal is open om 14 uur.

Voor de pauze vertelt Wim Tijsen over de (herfst)trek van onze  weidevogels. Door o.a. kleurringonderzoek aan Tureluurs, Scholeksters en Grutto’s weten we waar onze broedvogels naartoe gaan. En hoe doen ze dat? Alleen, of in groepen, met of zonder partner en kinderen? Welke factoren spelen een rol bij de keuzes die ze onderweg maken om bij te tanken en hebben ze daarbij ook vaste gewoontes? Is het elke winter weer een ander stek?

Tijdens de pauze kunnen de bezoekers meedoen aan de prijsvraag: Hoeveel Rotganzen lopen er op een weiland te foerageren? Voor de winnaar is er een fles Wieringer Rotgangsbitter.

Na de pauze gaat het over de trek van onze wintervogels: ganzen en zwanen. Meer specifiek over de Rotgans en de Kleine Zwaan, waarbij we via onderzoeken met behulp van kleurringen, halsbanden en satellietzenders meer de diepte in gaan: “Hoe wordt er onderzoek gedaan? Wat zijn de resultaten van het kleurringonderzoek en wat levert dat op?” Wim vertelt enkele leuke verhalen over individuele vogels, paartjes met hun (eigen)aardigheden, en de band die je kunt opbouwen als een Kleine Zwaan een individu wordt wanneer deze afzonderlijk herkenbaar is! Tenslotte een verhaal over een bijzondere tocht die deze herfst gemaakt gaat worden door Engelse onderzoekers… Zie: https://www.flightoftheswans.org/

Wim Tijsen is in het dagelijks leven projectmedewerker Boerenlandvogels bij Landschap Noord-Holland. Zijn vrije tijd brengt hij grotendeels door in de natuur op de grens van land en water, waarbij steltlopers, ganzen en zwanen centraal staan. Zo doet hij o.a. onderzoek aan onze weidevogels, waarbij hij al 20 jaar bezig is om de geheimen van de Tureluur te ontrafelen, wat hem een intieme kijk op het leven van deze slimme weidevogel heeft gegeven. Hij was een maand mee op expeditie voor het rotganzenonderzoek van Bart Ebbinge tijdens het broedseizoen van de vogel op het Siberische Taymir schiereiland aan de rand van de Kara Zee. Daarnaast werkt(e) hij mee aan het langlopende onderzoek aan Kleine Zwanen van de Engelse Wildfowl and Wetlands Trust. Ook was hij betrokken bij het Kleine zwanenonderzoek van het Nederlandse Instituut voor Ecologie(NIOO). Voor de Kleine Zwanen wordt een Nederlandse nieuwsbrief verzorgd in de periode dat deze ‘snowflakes van het hoge noorden’ hier verblijven.

wim-tijsen-vrijlating tureluur kleine-zwaan rotgans

Dit bericht is geplaatst in lezingen. Bookmark de permalink.