Zo 17 januari 2016: Waterland | jeugdexcursie

Brandgans 2012_04_22_90845

Brandgans

Op zondagmiddag 17 januari 2016 om 2 uur gaan we Waterland in, ten noorden van Amsterdam. Daar overwinteren veel ganzen en eenden. Ze hebben gebroed in noordelijke landen, maar daar is nu te weinig voedsel te vinden. Dus doen ze zich tegoed aan eten in onze weilanden. We zullen grauwe ganzen zien en brandganzen en vast ook kolganzen en misschien ook wel zeldzamere soorten. Ook hopen we op mooie eendensoorten. Er zullen vast veel smienten zijn, die ook fluiteenden worden genoemd omdat ze zo grappig fluiten. En kuifeenden, en misschien tafeleenden en wie weet zien we zo’n prachtig nonnetje, uit de zaagbekkenfamilie.
Hopelijk zien we ook goudplevieren in de weilanden en kieviten en misschien wulpen. Dat hangt ook af van het weer. Als het vriest vliegen veel vogels nog een stukje verder naar het zuiden. We laten ons verrassen.

We gaan dit keer weer met Frank van Groen op stap. Waar we precies afspreken moeten we nog bedenken. Dat zal even ten noorden van Amsterdam zijn. We weten ook nog niet of we alleen een stukje gaan lopen of dat we met auto’s naar verschillende plekken gaan. Je hoort het allemaal als je je aanmeldt. Dat kan je doen door mij een mailtje te sturen: anneliesdekleyn@hetnet.nl . Ben je 7 jaar of ouder? Dan kan je met ons mee. Vermeld je naam, leeftijd (het handigst is je geboortedatum), adres en telefoonnummer. Vind je het leuk als er een ouder mee gaat? Dan mag dat! Laat het me wel even weten. En … het is wel een jeugdexcursie, dus we vragen altijd van de ouders om zich een beetje op de achtergrond te houden en niet het hoogste woord te voeren. Schrijf je me ook of je met iemand wilt meerijden of dat er andere kinderen met je mee kunnen rijden? Als er geen ouder met je meegaat, geef me dan een telefoonnummer waarop ik in geval van nood iemand kan bereiken.

Deelname is gratis maar een vrijwillige bijdrage is welkom.

Hou het weerbericht goed in de gaten. Kleed je warm aan. We staan lang stil en dan krijg je het gauw koud! Wil je een verrekijker lenen? Dat kan. Laat me dat van te voren weten. Om beurten kunnen jullie ook door onze telescopen kijken. En er zullen weer vogelkaarten zijn, waarop je kan aanvinken welke vogels we zien.
De excursie duurt ongeveer anderhalf uur, maar het kan best uitlopen! Als je het te lang vindt duren kan je eerder weg gaan.
Vergeet niet iets te eten en iets (warms?) te drinken mee te nemen!

Ik hoop jullie te zien!
Groetjes, ook van Frank,

Annelies.

Roodhalsgans 2012_01_15_85209

Roodhalsgans, een bijzonderheid tussen Grauwe Gans en Brandgans

Smienten 2012_01_15_85127

Smienten

Kolganzen en Brandganzen 2012_01_15_85164

Kolganzen en Brandganzen

Kolganzen Brandganzen 2012_01_15_85147

Kolganzen en Brandganzen vliegen voor de toren van Ransdorp langs

Kieviten 2012_01_15_85144

Kieviten

Grauwe Ganzen 2012_01_15_85186

Grauwe Ganzen

Brandganzen 2012_01_15_85176

Brandganzen en Kolganzen in Waterland

Dit bericht is geplaatst in jeugdexcursies. Bookmark de permalink.