Za 14 jan 2023 : Midwintertelling Watervogels, nog wat tellers gezocht

De internationale Midwintertelling wordt al sinds 1967 georganiseerd. Het doel van de telling is om gegevens over aantallen en verspreiding van watervogels te verzamelen, zowel in Nederland als internationaal. De landelijke coördinatie van dit project wordt verzorgd door Sovon Vogelonderzoek Nederland. De Midwintertelling Watervogels vindt eenmaal per jaar plaats, naast de maandelijkse watervogeltelling. In 2023 vindt de telling plaats op 14 januari, meer informatie over het telproject kun je hier vinden.

In Groot-Amsterdam (soms het feitelijke werkgebied van de Vogelwerkgroep Amsterdam overschrijdend) is inmiddels een groot aantal hokken geclaimd, er zijn echter nog een aantal mooie gebieden waar nog niemand zich voor heeft gemeld. Met name in meer verstedelijkte gebieden als Amstelveen, Diemen en Amsterdam Zuid-Oost zijn nog gebieden die niet worden geteld, mocht je daar in de buurt wonen en zin hebben om te tellen meld je dan aan.

Als tellen in verstedelijk gebied je niet aanspreekt zijn er nog een paar prachtige telgebieden in een wat groenere omgeving, waar je tijdens het tellen hele leuke soorten kunt tegenkomen! Het zou vooral mooi zijn om heel Waterland geteld te krijgen omdat dit een belangrijk gebied is voor overwinterende watervogels. Hieronder een kleine greep uit nog vacante gebieden:

 

 

Het zou natuurlijk prachtig zijn als het na de geweldige inspanning die is gedaan voor de Vogelatlas Amsterdam lukt om ook voor de Midwintertelling Watervogels het hele werkgebied van de Vogelwerkgroep te tellen. Vind je het leuk om in één van de bovenstaande gebieden (1x per jaar, half januari) de Winterwatervogels te tellen? Meld je dan hier aan en claim je gebied! Heb je nog geen Sovon account, dan kun je dat heel gemakkelijk hier aanmaken. Mocht je eerst nog wat willen oefenen met de herkenning van watervogels kun je de gratis Watervogelcursus volgen op de website van Sovon. Deze cursus kun je hier vinden.

Mogelijk heb je nog andere vragen over de Midwinter Watervogeltelling, laat dan even een bericht achter op midwintertelling@vogelsamsterdam.nl en wij nemen contact met je op.

Veel telplezier!

 

Dit bericht is geplaatst in oproepen. Bookmark de permalink.