Za 13 aug 2022, 7:00u: Westhoek & Lauwersmeer | auto-excursie

Klik voor grote foto. Grote groep Kluten, foto Guido Klerk

Nederland is een fijn land om naar vogels te kijken. Een van de zaken die ons land bijzonder maken, is de aantrekkingskracht van de Waddenzee op de vogeltrek. In de nazomer groeperen zich hier enorme aantallen vogels die in het noordoosten hun broedgebieden hebben verlaten, om even uit te rusten en op te vetten voor het tweede deel van de lange en uitputtende reis richting Afrika. We gaan via de Afsluitdijk naar Friesland en doen onderweg richting Lauwersmeer diverse locaties aan, waaronder het beroemde Westhoek. Het opkomende tij drijft de vogels naar de kust. Op het juiste moment (we hopen op een goede windrichting) voltrekt zich hier een fenomeen dat het voorstellingsvermogen haast te boven gaat. We kennen allemaal de beelden van een wolk spreeuwen; iets dergelijks zien we hier met vele steltlopers en andere soorten. Het zijn er honderdduizenden.
De laatste stop is het Lauwersmeer. Uiteraard nemen we een kijkje bij de beroemde kijkheuvel Ezumakeeg, waar het in deze tijd van het jaar een waar feest voor het vogelaarsoog is, waar eigenlijk altijd wel iets bijzonders te zien is. We verkennen de omgeving verder met onze gids Vincent Douwes, een ervaren vogelaar die uit Friesland komt en het hier op zijn duimpje kent. Voor de liefhebber kan de excursie afgesloten worden met een portie fish & chips in de haven.

We vertrekken vanaf het IJsbaanpad (hoek Amstelveenseweg), daar rijden we stipt om 7:00 weg. We komen in de avond weer thuis.

Aanmelden kan bij Guido, g.klerk@xs4all.nl
Gelieve bij aanmelding aan te geven of je een auto hebt en wilt rijden.

Dit bericht is geplaatst in excursies. Bookmark de permalink.