Winterkoning voert Mereljongen: interspecifieke broedzorg

14 juni 2015: vandaag is er een Scharrelaar Winterkoning voert merel crop IMG_1720gevonden in de Amsterdamse Waterleidingduinen, wat bij de vogelaars in die buurt grote opwinding veroorzaakte, maar ook bij huis-, tuin- en keukenvogels zijn spannende dingen te beleven.

In de tuin van een van onze leden zitten drie nesten boven elkaar, in en onder de klimop. Op een meter of vijf hoog een winterkoningnest, een kleine meter daaronder een merelnest, en op drie meter een koolmeesnest in een kast.

In het merelnest zitten vier pas uitgekomen Mereltjes. Vrouw Merel voert en houdt soms warm, man Merel voert heel af en toe, en de Winterkoning voert heel frequent. Zijn kop verdwijnt nu al vrijwel geheel in de bek van het grootste mereljong. Hij lijkt ook iets op te braken om dat in de opengesperde snaveltjes te storten, maar wat dat is …? Hij voert zelfs de pakketjes mereltjespoep af. Zijn eigen nest is niet te zien. Af en toe vliegt hij erheen en blijft hij er een poosje, maar wat hij daar doet is onbekend.

Winterkoning voert merel IMG_1721 Winterkoning voert merel IMG_1720 Winterkoning voert merel IMG_1716 Winterkoning voert merel IMG_1715 Winterkoning voert merel IMG_1709 Winterkoning voert merel IMG_1706 Merelman voert jongen IMG_1700 Merel voert jongen IMG_1673 Merel voert jongen IMG_1672 Mereljongen IMG_1667 Winterkoning voert merel IMG_1658 Merel op nest IMG_1649 Winterkoning voert merel IMG_1611

 

Dit bericht is geplaatst in diversen, wetenswaardig. Bookmark de permalink.