Verslag van de excursie naar Lac du Der, 14-17 nov 2014

Op zondag 16 nov 2014 telden 50 kraanvogel Erik Hölschervrijwilligers zoals iedere zondagochtend in het trekseizoen de kraanvogels. En ze telden er 70314!! Een heleboel. En het was niet eens de top, want in de dagen ervoor waren er op heldere dagen al veel doorgetrokken. Wij hadden ze natuurlijk niet allemaal tegelijk in beeld, maar hebben er wel heel veel in golven van meer dan duizend tegelijk ’s morgens zien vertrekken uit het Lac en ’s avonds weer zien terugkomen.

Want…. ’s Morgens om 8 uur op 14 nov vertrokken we met 14 man/vrouw met vijf auto’s naar het beroemde kraanvogelmeer. Nadat we elkaar rond Mons/Bergen nog een keer hadden ontmoet toog ieder naar onze bestemming. En rond 14.30 heeft ook ieder wel de eerste kraanvogels gezien , die tot 40 km rond het Lac overdag veelal op maisvelden foerageren. De eerste kraanvogels zijn natuurlijk kicken, dus toch maar de scopen naast de snelweg in stelling gebracht, want de eerste zie je maar één keer nietwaar.

Daarna druppelden we de camping binnen, nadat of voordat we op de dijk om het Lac de eerste keer de indrukwekkende golven binnentrekkende en luid roepende kraanvogels konden gadeslaan. Gaaf!!! heet dat tegenwoordig. Een niet meer te vergeten geroep van de Grus grussen.

Nadat ieder zich had geïnstalleerd in zijn/haar kamertje in de stacaravan uit eten bij Le Pot Moret, 500 meter van de camping. Inmiddels stromende regen (en dat bleef het vaste stramien: ’s nachts stortbuien en overdag droog, dus mazzel!). Na het eten allemaal snel terug naar de camping, althans dat dachten we… Middels een telefoontje hoorden we dat Marian en Bernadette in een niet startende Renault nog bij het restaurant stonden. Die Renault (Frans hè) is het pas op dinsdag weer gaan doen nadat hij is weggesleept en gerepareerd en Marian haar verblijf met een dag heeft moeten verlengen om het beestje weer naar huis te kunnen rijden. Dus dat was wel even gedoe..

Op zaterdag vroeg uit de veren, want onze gids Antoine verwachtte ons om 6.45 bij de boulanger van Arrigny. Hij heeft ons op een ontzettend charmante, kundige en geduldige manier langs alle mooie stops geleid langs het meer. Geholpen door steeds beter weer was het een fantastisch dag, waarop de kraanvogels natuurlijk een centrale plaats innamen, maar ook heel veel andere soorten aan bod kwamen. Velen hebben hun hart verpand aan de hut tegenover de site de Chantecoq, waar in een verstild meertje de waterral, de ijsvogel, de kleine en de grote zilverreiger en de beverratten hun gang gingen.

Het Lac was behoorlijk droog, omdat in november het water naar Parijs gaat en daarna het Lac weer wordt gevuld. Zodat het vol is ten tijde van de watersport in de zomer, wanneer er slechts een beperkt rustgebied voor de vogels is gereserveerd . Hoe anders is het in november als vogels het hele gebied ter beschikking hebben en er slechts een beperkt aantal vissers menselijke activiteit vertegenwoordigt.

De hele dag was prachtig, op veel plaatsen werden we door ijsvogels bij de les gehouden, en soms hamerde de zwarte specht op de achtergrond. En natuurlijk is (al was het ver weg) een zeearend ook geen alledaagse kost. Maar de zonsondergang met de kraanvogels was echt breathtaking….. Wat een afsluiting! We namen afscheid van Antoine, niet bedenkend dat we hem natuurlijk de volgende dag weer met een andere groep op de hot spots zouden ontmoeten.

Weer eten bij Le pot moret en daarna lekker slapen. Marian in een hotelletje dicht bij het casino..????

Het idee was op zondag met de kennis van de dag ervoor ons eigen plan te trekken.

Eerst vroeg de uittocht van de kranen, soms even snel naar de waterral voordat het druk werd, want op zondag zijn er natuurlijk ook veel Fransen op de been. Dan even wat eten op de camping, naar de bakker en door naar een boswandeling. En dat pakte goed uit, want de middelste bonte specht is toch leuk om te zien.

We hadden gehoord dat de Ferme aux Grues niet zo bijster interessant was omdat er in het najaar niet wordt gevoerd en er dus weinig kranen zijn. Maar ja, je kunt er niet NIET geweest zijn wanneer je Lac du Der doet..

Op de weg erheen weerstonden we niet de verleiding om te proberen wat dichterbij bij de kraanvogels te komen die op de akkers foerageerden. Nou dat is een interessante onderneming. Ze zien je eerder dan een ree en gaan sneller op de vleugels dan een ree in de benen. Maar wel verschillende zangvogels op de akkers en een groene specht. Uiteindelijk door naar de Ferme.

Daar waren inderdaad niet veel kraanvogels, maar wel redelijk dicht bij, evenals een paar reeën . En ineens werd in voorbeeldige samenwerking een groep van 8 rode wouwen gespot, die ook nog redelijk in de buurt kwam. Cool!

Helaas lukte het niet de ransuil voor de hele groep zichtbaar te maken. ’s Morgens was bij het voorspotten de uil opgevlogen en kennelijk niet teruggekeerd. We moesten het toen dus met de poepsporen en uilenballen stellen.

En via nog wat tussenstops naar de plaats van de prachtige zonsondergang, maar je kunt de natuur niet dwingen en de zonsondergang was qua kleuren veel minder spectaculair.

Op de keuze van een restaurant heb je meer invloed en we hadden voor het afscheidsdiner een leuke en lekkere gelegenheid gereserveerd: Le grange aux abeilles. Onze verwachtingen werden geheel waargemaakt.

Maar er restte na het slapen natuurlijk nog een stukje ochtend op maandag, dat op verschillende plaatsen werd gebruikt voor een laatste blik op de massale zwermen kraanvogels. En ook voor een bezoek aan het “verstilde meertje”.

Inpakken, schoonmaken (keuring door madame die alles goedkeurde) en op weg naar huis. Maar velen maakten nog stops om laatste blikken op de foeragerende kraanvogels te werpen. Partir c’est mourir un peu…

Iedereen is goed thuis gekomen ( ook Marian op dinsdag) met een fantastische ervaring rijker. Ik vond het een heerlijk lang weekend en heb van de groepsleden geen andere geluiden gehoord.

70.314 kraanvogels, 8 rode wouwen en in totaal 81 soorten

Erik Hölscher

de link naar de foto’s:

https://www.flickr.com/photos/erik_holscher/sets/72157649472618685/

kraanvogelgeluid (van Marion de Groot): LacDuDer kraanvogels

Soortenlijst Lac du Der

Excel vogellijst_LacduDer_vwga excursie 14-17 nov 2014

 

Dit bericht is geplaatst in excursies | verslagen. Bookmark de permalink.