Verslag jeugdexcursie op het Landje van Geijsel, 13 maart 2016

Grutto IMG_3858

Grutto op het Landje van Geijsel 13 maart 2016

Een nationale vogel moet natuurlijk met gepaste eerbied behandeld worden 😉 Dus zijn we de Grutto gaan begroeten nadat hij – na een tussenstop in Portugal – weer uit Afrika in ons land was aangekomen. Edzo, Zwaantje, Femmetje, Rifka, Tibbe, Suja, Marnix en Cecilia vormden het welkomstcomité. Gewapend met (leen-)verrekijkers en de telescopen van Mark en Annelies hebben zij deze statige vogel, die na zijn lange reis aan het uitrusten is en zijn buikje weer vol eet op het landje van boer Geijsel, bekeken en begroet!

Natuurlijk bekeken zij ook de andere aanwezige vogels, zoals wulpen, kemphanen, watersnippen, bergeenden, slobeenden, wintertalingen en een enkele tureluur. En heel veel smienten, die bij ons hebben overwinterd en binnenkort naar het noorden vertrekken om daar voor nageslacht te zorgen.

Het was mooi om al deze vogels te zien. Maar koud, dat wel! De kinderen trokken zich dus af en toe terug in de kijkhut om daar van achter de luiken het plasdras-gebied af te speuren. Om dan weer bij Mark of mij een vogel door de telescoop te komen bekijken. Natuurlijk tekenden ze weer op een vogelkaart aan welke vogels ze allemaal zagen. De jongste van allemaal, Tibbe, ging het langst van iedereen door!

Ik bedacht pas weer op het aller laatst dat ik foto’s had willen maken. Marnix was toen al naar huis. Gelukkig stuurde de moeder van Rifka nog wat leuke foto’s op.

Over een poosje hopen we de grutto’s opnieuw te bekijken, maar dan in hun broedgebieden. Eerst moeten ze nog wat krachten opdoen voor de zware taak van het broeden en grootbrengen van jongen. De excursies waarop we ze weer hopen te zien zijn op 17 april in de Middelpolder en op 24 april op Marken. Misschien zien we ze dan nog een keer op 19 juni in de polder Meerzicht. Op 26 juni gaan we ze uitzwaaien in polder IJdoorn.

Ik hoop jullie op zeker een aantal van deze excursies te zien!

Hartelijke groeten, ook van Mark,

Annelies

dav

Het Landje van Geijsel plas-dras voor de vogels

sdr

Mark vertelt wat de kinderen over het hek heen en onder het hek door zien

dav

beter zicht voor Rifka

dav

Zwaantje en Rifka bekijken het vanuit een hoger standpunt

5. Landje van Geijsel 5. 13 maart 2016 022 - kopie

Femmetje en Rifka

6. Landje van Geijsel 6. 13 maart 2016 020 - kopie

Edzo en zijn vader staan even uit de wind

7. Landje van Geijsel 7. 13 maart 2016 023

Femmetje, Rifka, Zwaantje, Tibbe, Cecilia en Suja na een ochtend vogelen. Marnix en Edzo waren toen al naar huis

9. Landje van Geijsel 9. 13 maart 2016 026 - kopie

Tibbe, met vogelkaart, wist van geen ophouden

10. Landje van Geijsel 10. 13 maart 2016 027

tot de volgende keer!

Dit bericht is geplaatst in jeugdexcursies | verslagen. Bookmark de permalink.