Verslag jeugdexcursie naar het Ruige Riet, 3 apr 2022

Met 7 kinderen tussen de 7-12 jaar (en enkele ouders) liepen we zondagochtend 3 april door het Ruige Riet, een wat verborgen stukje ruigte gelegen naast de Sloterplas. Het was zonnig, maar koud voor de tijd van het jaar, en later ging het ook nog sneeuwen. Door de mooie vogels die we zagen was de ochtend zeer geslaagd.

Nog voordat de excursie echt begonnen was hoorden degenen die er al waren de Zwartkop heel mooi zingen. En Marijke vroeg waarom vogels eigenlijk zingen. En ja, ze hadden wisten het: vrouwtjes lokken, mannetjes wegjagen en later in het voorjaar om de jongen te leren zingen.

Nadat iedereen van een zoekblad en een verrekijker was voorzien, begonnen we bij de kleine plas bij de heemtuin. Daar zagen we verschillende watervogels. Onder andere een Aalscholver die een grote vis opslokte. En wat bleek: een paar kinderen had al flink wat ervaring met vogels kijken; zij determineerden de ene na de andere soort. Toen we de weg vervolgden naar het bos, hoorden we de Groene Specht roepen. En meteen daarna zat ook de Grote Bonte Specht hard te roffelen. Wat een geluk dat we beide soorten ook te zien kregen, omdat de kinderen zo opmerkzaam waren! Tussendoor poseerde ook nog een Zanglijster lange tijd midden op het pad, zodat iedereen hem ook door de telescoop kon zien.

Na een leuke omweg over de heuvel, waar iemand ook (heel goed opgemerkt!) de Holenduif ontdekte, kwamen we bij het laatste deel. Hier had iedereen zich al op verheugd: het nest van de IJsvogel. En warempel, hij liet zich uitstekend zien toen hij voor de nestopening op een kale tak kwam zitten! We lieten de kinderen goed naar de snavel kijken en opzoeken of zij het geslacht konden vaststellen. De snavel was helemaal zwart, dus dit was het mannetje. Bij het wijfje is de basis van de ondersnavel rood.

We hadden trouwens ook een jonge natuurfotograaf in ons midden, en hij deelt zijn foto’s met ons. Bedankt Florian, voor jouw mooie beelden van o.a. de IJsvogel en de Groene Specht.

Daglijst 3 april 2022 – Ruige Riet

 1. Zwartkop (gehoord)
 2. Aalscholver
 3. Meerkoet
 4. Waterhoen
 5. Krakeend♀en ♂
 6. Wilde eend ♀ en ♂
 7. Grauwe Gans
 8. Koolmees
 9. Winterkoning
 10. Pimpelmees
 11. Merel ♀ en ♂
 12. Zanglijster
 13. Grote Bonte Specht
 14. Groene Specht
 15. Grote Alexanderparkiet
 16. Zwarte Kraai
 17. Halsbandparkiet
 18. Blauwe Reiger
 19. Holenduif
 20. Houtduif
 21. Ekster
 22. Roodborst
 23. Houtduif
 24. Gaai
 25. Vink ♀ en ♂
 26. IJsvogel ♂

Marijke Kruyt en Luella van Turnhout

Dit bericht is geplaatst in jeugdexcursies | verslagen. Bookmark de permalink.