Oproep melden gierzwaluwnesten Centrum en Weesp

Wie kent er een gierzwaluwnest of kolonie in het Centrum of in Weesp? Dit is een oproep aan iedereen om actieve nesten van gierzwaluwen en spreeuwen te melden, mits deze in stadsdeel Centrum of Weesp waargenomen zijn.

Sinds 2013 laat de gemeente Amsterdam de nestplaatsen van Gierzwaluwen in Amsterdam inventariseren en monitoren. De resultaten daarvan zijn te zien voor iedereen op https://maps.amsterdam.nl/vogels/. Het is de bedoeling dat huiseigenaren en andere betrokkenen daardoor beter weten waar ze broeden en dan kunnen de nestplaatsen behouden blijven bij onderhoud en renovatie. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Gert de Jong.

Hoe weet je dat er ergens een nestplaats van Gierzwaluwen aanwezig is? Gierzwaluwen zijn vaak luidruchtig bij de kolonies: ze vliegen bij mooi weer vaak roepend (het bekende gierzwaluwgeluid) en soms urenlang rakelings langs de nestplaatsen in een pand. Maar let op: alleen als je ze ziet invliegen in een pand, dan telt het als actieve nestplaats. Gierzwaluwen zijn holtebroeders en broeden meestal ergens onder dakpannen, onder een dakgoot of in een muur. De nestplaatsen zijn afhankelijk van de buurt: op de grachten zitten ze bijna allemaal in een hijsbalk! Als je ze ziet invliegen dan broeden ze daar of willen daar broeden en dan telt het mee in dit onderzoek aan gierzwaluwen.

Als je ze hebt zien invliegen, graag een melding aan Gert de Jong via een email: gierzwaluw.amsterdam@gmail.com. In de melding graag het adres van het nest vermelden, met eventueel een foto met indicatie van de invliegplek.

Dit bericht is geplaatst in diversen, oproepen. Bookmark de permalink.