Oproep betreffende Zomertortels | Vogelbescherming

Beste mensen,

Nu de zomertortels alweer terugkomen uit de Sahel willen we jullie erop wijzen dat Vogelbescherming Nederland gratis strooivoer ter beschikking stelt voor het bijvoeren van tortels.
Als u weet van broedende zomertortels bij jullie in de buurt en u kunt wat tijd te steken in het onderhouden van een bijvoerplek, laat dat dan weten.
Dan kunnen we strooivoer laten thuisbezorgen. Stuur daarvoor een mail naar zomertortel@vogelbescherming.nl, graag onder vermelding van het aantal zakken (naar keuze à 5 kg of 20 kg) en het afleveradres. Wij zorgen er dan voor dat het voer kosteloos op het opgegeven adres bezorgd wordt.

Tijdelijke noodmaatregel

Bijvoeren van zomertortels is in principe een tijdelijke noodmaatregel uit het internationale actieplan, bedoeld om in de tussentijd aan structurele oplossingen te werken. Dit is in de veronderstelling dat een gebrek aan voedsel voor de zomertortel een belangrijke reden is waarom de soort in NW Europa zo sterk in aantal achteruit is gegaan. Dat staat zo beschreven in diverse wetenschappelijke artikelen, alhoewel direct bewijs voor een tekort aan voedsel ontbreekt. Uit ervaring in o.a. Engeland en Nederland weten we dat zomertortels graag gebruik maken van bijvoerplekken. Mits het bijvoeren met inachtneming van de nodige voorzorgsmaatregelen gebeurt (zoals beschreven in het bijvoer-protocol), is het een no-regret maatregel.

Jacht op zomertortels

In 2021, 22 en 23 is de jacht op de zomertortel in Frankrijk, Spanje en Portugal gesloten geweest. Dat doen die landen niet van harte, maar onder druk van ‘Brussel’.
Dat scheelt, zonder overdrijving, 100 duizenden zomertortels per jaar!! Volgens berekeningen zou de Europese populatie de afgelopen jaren dan ook gegroeid moeten zijn.
Een belangrijke vraag is dan of en wanneer wij daar hier in Nederland, aan de rand van het verspreidingsgebied, iets van gaan merken.  Vorig jaar sprak ik een inventariseerder die in 2023 maar liefst 10 territoria van de zomertortel aantrof op een landgoed in het zuiden van het land. Je bent dan al snel geneigd te denken dat dat iets met het moratorium op de jacht te maken heeft, maar dat is natuurlijk onzeker. Of er sprake is van een trendbreuk kun je alleen maar achterhalen door ook in de komende jaren het aantal zomertortels in Nederland zo goed mogelijk in kaart te brengen.

Protocol bijvoeren

Het protocol voor het inrichten en onderhouden van een bijvoerplek staat hier. Probeer de richtlijnen uit het protocol zoveel mogelijk aan te houden.
Dit protocol is geen ‘dictaat’, maar een leidraad die richting geeft om het bijvoeren in de praktijk op een goede manier te doen.
Maar het blijft belangrijk om zelf goed en kritisch te blijven kijken en e.e.a. steeds ‘met beleid’ te doen. Het belangrijkste is misschien wel dat de bijvoerstrook zodanig wordt ingericht dat tortels er veilig kunnen foerageren, dus bijvoorbeeld bijtijds vliegende predatoren kunnen zien aankomen en waarlangs bijv katten zich niet kunnen verschuilen in hoge vegetatie direct langs de strook. Belangrijk is ook om de hygiëne in acht te nemen. Zie protocol: maak de bijvoerstrook qua oppervlakte voldoende groot en vermijd een ophoping van voer. Tenslotte is bijvoeren alléén zinvol op plekken waar daadwerkelijk territoriale zomertortels aanwezig zijn.

Zoals altijd houden we ons aanbevolen voor jullie ervaringen met (bijvoeren van) zomertortels in het veld!

Groet,

Gert Ottens

Vogelbescherming Nederland

Dit bericht is geplaatst in bescherming, oproepen. Bookmark de permalink.