Online Sovon-cursus: Watervogels herkennen

Online cursus watervogels

Half januari tellen we in Nederland watervogels. De midwintertelling is onze oudste watervogeltelling en onderdeel van een internationaal telproject. In Nederland is het een van de vele initiatieven van Sovon Vogelonderzoek, waar duizenden vrijwilligers aan meewerken. Ook in Amsterdam!

Als je nog niet telt is het nu wat laat om dit jaar mee te doen. Maar je kan wel vast aan je kennis werken of je voor een andere telling opgeven. Bijvoorbeeld de maandelijkse watervogelinventarisatie of de MUS-telling in stedelijk gebied. Voor al deze telprojecten heeft Sovon uitgebreid cursusmateriaal klaarstaan.

Watervogels herkennen

Als je vogels telt, is het fijn te weten wat je ziet. Voor wat minder gevorderde vogelaars is dat soms nog lastig. Soorten lijken op elkaar, zitten door elkaar heen en vaak ook nog een eind weg. Daarom is de watervogelcursus van Sovon zo’n aanwinst. In je eigen tempo leer je verschillende soortgroepen en de onderscheidende kenmerken. Na elk kennisblok is er een korte online toets, die je zo vaak mag doen als je wil. Zodra je de soorten beheerst, krijg je tips voor het tellen.

Doe ook mee!

Je hoeft maar naar sovon.nl te gaan, een waarnemerscode aan te maken en je kan aan de slag. Ook als je (nog) niet wil tellen en alleen je kennis uitbreiden of ophalen. Ik heb me er een middag uitstekend mee vermaakt. En weet weer precies hoe ik een Kuifduiker van een Geoorde Fuut kan onderscheiden. Ben je klaar met de theorie? Dan hup naar het IJ, de Baai van Ballast of de Kinseldam, daar zitten ze in het wild!

Wil je iets doen voor de Vogelwerkgroep? We zoeken een regiocoördinator voor de Midwintertelling. Een leuke klus, die je niet veel tijd kost. Jelle Abma, coördinator voor Sovon, kan je er meer over vertellen.

Dit bericht is geplaatst in oproepen. Bookmark de permalink.