Za 5 november 2011: Kaalplukdag op de Kinseldam

De afgelopen jaren is in de herfst steeds een kaalplukdag op de Kinseldam georganiseerd, met en door vrijwilligers van onder meer de vogelwerkgroep Amsterdam. Hoewel Staatsbosbeheer door geldgebrek deze dag niet meer kan ondersteunen hebben een aantal liefhebbers van de dam toch gemeend ook in 2011 een kaalplukdag te organiseren. Net als vorig jaar wordt aangesloten bij de nationale natuurwerkdag, dit jaar op zaterdag 5 november. Onder de vlag van Landschap Noord-Holland wordt deze dag dit jaar georganiseerd door de Natuurwerkgroep Kinselmeerzicht in samenwerking met de Vogelwerkgroep Amsterdam. De kaalplukdagen van de afgelopen jaren hebben ervoor gezorgd dat de dam niet in een groot bos is veranderd. Dat willen we graag zo houden om meeuwen en sterns een veilige broedplaats te kunnen bieden in de buurt van Amsterdam.

Afgelopen voorjaar hebben maar liefst 2000 paar Kokmeeuwen, 200 paar Zwartkopmeeuwen, 250 paar Kleine mantelmeeuwen, 20 paar Zilvermeeuwen en 300 paar Visdieven op de dam gebroed. Er zijn veel jongen groot geworden. Op een deel van de dam staan weer veel jonge bomen, voornamelijk wilgen, die we tijdens de kaalplukdag op 5 november er zoveel mogelijk proberen uit te halen, met de hand en met licht gereedschap. Het is altijd een leuke dag met soms bijzondere waarnemingen. Zo zagen we vorig jaar een Velduil en Noordse Woelmuizen.

In verband met de catering, die door Natuurwerkgroep Kinselmeerzicht wordt georganiseerd, is het prettig als je je opgeeft via onderstaande site.

Zet 5 november dus in je agenda, meldt je aan via de site en neem laarzen en werkhandschoenen mee als je die hebt.

Dit bericht is geplaatst in oproepen. Bookmark de permalink.