Blog van een weidevogelaar 6

8 aprilMark

Het is een voorrecht dat iedereen die zich in verschillende kringen kan bewegen wel kent.
Eerst bereikte een gerucht je van links en dan van rechts. Humor.

-Alarm! De weidevogelpopulatie van Marken Oost staat op het punt vernietigd te worden door een mega bedrijf van geldwolven!

-Hoera! De weidevogels op Marken worden gered doordat de landbouw weer serieus ter hand wordt genomen.

Het ging over een nieuwe boerderij.

Gerucht A sleepte gerucht B voor de rechter. Voordat het zover was, deden beide partijen iets dat wat uit de tijd raakt. Ze gingen met elkaar praten en ik mocht mee kletsen als een soort onafhankelijk deskundoloog. Resultaat: ik mag weidevogelregisseurtje spelen! Ik schuif nu het vierde jaar bij boer Wim en Jeanine geregeld aan voor de koffie. Mijn eerste voorstel was het bedrijf in de maanden april en mei te splitsen in een helft voor koeien en een helft voor weidevogels en hun kuikens. Zo gezegd, zo gedaan. De boer doet zijn best gras voor de koeien te krijgen links van het kavelpad. De vogels doen hun uiterste best aan de rechter kant. Doen ze vanzelf. Hoe? Links gaat het waterpeil omlaag, rechts gaat het tussen april en juni omhoog. Er broedden in 2011 meer grutto’s dan ik voor mogelijk hield: 72 nesten in dat kleine hoekie!? Wat gebeurt er als je daar een moderne boer op los laat? Nou, met de nodige regie zijn het er in 2012 75 en in 2013 88. En daarvan liep 80% in de tweede helft van mei met kuikens. Je moet dat vogelgefriemel zien om te kunnen geloven. En dat is makkelijk genoeg vanaf de dijk. Niemand die afgelopen voorjaar een rondje Marken deed kan het hebben gemist.

Vorig jaar zei ik bij een kop koffie met ontbijtkoek met margarine tegen boer Wim. Als je dat puntje nu eens verder onder water zet, dan zul je wat beleven, niet een, maar twee percelen.

Nu staat de oostpunt van Marken onder water. En wat doet een moderne boer dan? Precies wat u al dacht: hij zet midden in het water een hut voor vogelfotografen. Met wc, stapelbed en fotoluiken op de grond zodat u die slobeend recht in zijn snufferd kan fotograferen. Het kost een paar centen, maar dan heb je ook wat: een overnachting vlak boven de modder met 24 uur vogelgeluiden van vlakbij. De weekenden zijn bijna volgeboekt.

En wat doen de vogels? Ze zijn er vandaag weer allemaal. Inclusief 1000 goudplevieren in prachtkleed.

Jager Z. pakte de eerste, zoekt nu de tweede vos. Hup Z. hup!

vogelhutMarken

Dit bericht is geplaatst in blog. Bookmark de permalink.