Blog van een weidevogelaar 19

1.000.000 grutto’s

Rekenen is een vrolijke hobby.Grutto en Mark kl Zo wordt het soms grappig als sommetjes worden gebruikt om het belang of onbelang van een gebied te onderstrepen voor de weidevogels.

Een linke rekensom is ‘het aantal (vul in) per 100 ha’. Zo is er een regeling waarbij boeren een subsidie krijgen voor het beschermen van nesten. Hoe dat te betalen? Je zou zeggen: betaal voor het werk dat er wordt verricht. Zo gaat het wat mij betreft ook. Maar het systeem wil dat vaak nog anders: een vergoeding per hectare. In een of andere vergadering moet besloten zijn dat in een polder met 100 paar per 100 hectare meer euro’s mogen dan waar er 30 zitten. Tja. Men neme en polder van zeg 500 ha met 150 broedparen. Dertig per 100? Niet overal. Ik zie subsidie aanvragen waar men de lege hoeken van de polder niet meerekent. Hou je 150 ha.  over… huup huup barbatruuk: 100 per 100. Kassa!

Actievoerders kennen de truc ook. In een pleidooi tegen een weg lees ik een mooie. Kritische burgers hebben een hoekje van 20 ha. in de desbetreffende polder geteld en besluiten dat er een dichtheid is van 500 paar per 100 ha. Geen mens had er ooit van gehoord, maar nu ineens: het beste weidevogelgebied van het land…

Op mijn hoekje na dan.

Het recente Vakblad. In de polder N.P Zuid, zo zien we in een grafiek, steeg afgelopen jaar het aantal grutto’s per 100 ha met 15 paar naar 45. Wow. Het blijkt te gaan om 30 ha, een halve boerderij. Er zullen 5 meer vogels zitten in dat hoekie? Klinkt net weer wat anders.

Ideetje. Ik koop een vierkante meter met nest. Ik roep dat ik daar weidevogelbeheer doe. Met nogal veel succes. 1.000.000 paar per 100 ha!

Dit bericht is geplaatst in blog. Bookmark de permalink.