Zo 8 nov 2015, 14 uur!: IJmuiden Zuidpier | jeugdexcursie

Steenloper kl IMG_1442

Steenloper in winterkleed

Op zondag 8 november om nieuwe tijd 14:00 uur kunnen kinderen vanaf 7 jaar en hun ouders op excursie op de Zuidpier van IJmuiden.
Samen met Frank van Groen gaan we daar vogels kijken. Het is leuk om over de pier te lopen want hij ligt in de zee. Als we geluk hebben kunnen we er leuke vogels zien. In de herfst trekken veel vogels vanuit het koudere noorden, waar ze gebroed hebben, naar het zuiden, want daar kunnen ze in de winter meer voedsel vinden.
Vaak vliegen vogels dan langs de kust en als ze moe zij rusten ze uit op de pier. Sommige vogels, zoals steenlopers, blijven er de hele winter. Steenlopertjes zullen we dus vast zien. Het zijn bontgekleurde steltlopers, die met hun snavel steentjes omkeren, om te kijken of er iets lekkers te eten onder ligt. Misschien zien we ook paarse strandlopers. Die zijn trouwens niet echt paars maar bruin-grijs. En we zullen vast scholeksters zien en oeverpiepers. En er kan zomaar ineens een uitgeputte zangvogel op de pier landen. Bijvoorbeeld een roodborstje of een goudhaantje.
We lopen eerst een stukje over het strand en klimmen dan de pier op. Op het strand en op de pier komen we ook verschillende soorten meeuwen tegen. We kunnen ze goed bekijken en zo de verschillen goed leren kennen. Ook de verschillen tussen jonge meeuwen in hun verschillende levensjaren en volwassen meeuwen. Want als een meeuw uit het ei is gekropen, doet hij er een paar jaar over voordat hij er zo uitziet als zijn ouders.
We maken kans om echte zeevogels te zien, die je nooit op het land zal tegenkomen. Bijvoorbeeld zwarte zeeëenden en Jan van Genten. Vaak zie je die alleen heel ver weg. Maar als we geluk hebben, komen ze wat dichterbij.
En misschien zien we wel een zeehond! Ze zwemmen daar soms rond, dus als je goed oplet, kan je af en toe zijn hoofd boven het water uit zien komen. Ook zijn er in de verte soms bruinvissen te zien. Dat zijn een soort walvissen!
Wil je mee? Meld je dan aan. Ouders mogen mee, als ze zich een beetje op de achtergrond houden en niet het hoogste woord gaan voeren. Want het is een jeugdexcursie. Je kan er komen met bus 82 of met de auto. Als je je aanmeldt, hoor je van me waar we precies afspreken.
Mail me (anneliesdekleyn@hetnet.nl) je naam, adres, leeftijd (je geboortedatum is handig) en telefoonnummer. Vertel me of er andere kinderen met je kunnen meerijden in de auto. Of dat jij graag met andere kinderen wilt meerijden. Als er geen ouder mee gaat, dan wil ik graag een telefoonnummer waarop we je ouders in geval van nood tijdens de excursie kunnen bereiken. De excursie duurt ongeveer twee uur, maar als je dat te lang vindt, kan je ook eerder weg gaan.
Vergeet niet iets te eten en te drinken mee te nemen. En een verrekijker als je die hebt. Wil je een verrekijker lenen? Laat me dat dan weten.
De excursie is gratis, maar een vrijwillige bijdrage is welkom. Daar kopen we o.a. nieuwe verrekijkers van.
Het kan op de pier flink waaien, dus pak je goed in! Hou de weersberichten in de gaten en als het gaat regenen neem je natuurlijk je regenpak mee!
We hopen je te zien!
Hartelijke groeten, ook van Frank,
Annelies de Kleyn

Scholekster IMG_1454

Scholeksters bovenop hun eten

Dit bericht is geplaatst in jeugdexcursies. Bookmark de permalink.