Zo 6 september: IJdoorn | jeugdexcursie

Steltlopers kijken in Polder IJdoorn op zondagmiddag 6 september om 15:30 uur. Ga je mee?

Kluutcrop  IMG_9115

Kluten

In de herfst gaan veel vogels op reis naar het zuiden. Ze overwinteren in warme landen omdat daar meer te eten is. Zij doen nu krachten op voor die lange reis. Steltlopers doen dat graag in ondiepe plassen. Doordat ze lange poten (“stelten”) hebben, kunnen ze goed door ondiep water lopen. Met hun lange snavels vinden ze allerlei lekkere beestjes in de bodem van de plas.

Met Jip Louwe Kooijmans gaan we steltlopers kijken bij de plas in de polder IJdoorn, vlakbij Amsterdam, iets ten noorden van Durgerdam. We hopen op vogels als kluten, bosruiters, groenpootruiters, watersnippen, kemphanen, oeverlopers, witgatjes, bontbekplevieren en misschien zelfs steltkluten!
In de plas zwemmen ook eenden. Die zien er nu wat gek uit: ze zijn aan het ruien. Hun versleten veren worden vervangen door nieuwe. Daardoor zien ze er soms wat anders uit dan op de plaatjes in vogelboeken. Eenden die we kunnen verwachten zijn bijvoorbeeld: bergeenden, krakeenden, wintertalingen en slobeenden. En er zullen vast wel al wat smienten zijn. Die hebben in het noorden gebroed en komen hier overwinteren.
Er is ook grote kans dat er lepelaars zullen zijn en misschien zilverreigers. En als je heel goed zoekt, kan je in de verte misschien een waterral tussen het riet zien lopen.
En wie weet zien we de reuzensterns die hier in de buurt al een poos bivakkeren.

We blijven dit keer op één plek. Maar als de plas te diep is, zodat er geen steltlopers zijn, kunnen we misschien naar de Kinseldam (ook wel Hoeckelingsdam geheten) gaan. Dat is een langgerekt eiland, nog iets meer naar het noorden. We mogen niet op dat eiland, maar kunnen wel vanaf de kant naar de vogels kijken die daar zitten.

De vogels zitten vaak een eind weg. Maar je kan weer een verrekijker lenen. En om de beurt kunnen jullie ook door de telescoop kijken, zodat je de vogels heel mooi van dichtbij kan zien. Heb je zelf een kijker en een vogelboek, dan neem je die natuurlijk mee.

We kunnen maar vanaf één kant van de plas kijken. En het is belangrijk dat we geen tegenlicht hebben. Daarom spreken we dit keer halverwege de middag af. Dan valt het licht mooi op de vogels.
Hoe lang we er zullen blijven hangt er een beetje van af hoe veel vogels er zitten. Ik denk ongeveer anderhalf uur.

Het is een jeugdexcursie, maar als je het leuk vindt, mag je één ouder meenemen. We vragen wel aan de ouders zich een beetje op de achtergrond te houden en niet het hoogste woord te voeren 😉

Wil je mee? Mail me dan gauw en geef me door:

Je naam
Je adres
Je leeftijd
Het telefoonnummer van je ouders
Oók een telefoonnummer waarop we je ouders in geval van nood tijdens de excursie kunnen bereiken
Of je een verrekijker wilt lenen
Of je met iemand mee wilt rijden
Of je een ouder meeneemt
Of er andere kinderen met je mee mogen rijden

Als je je hebt opgegeven, laat ik weten waar we precies afspreken.

Kleed je goed aan. Als je lang stil staat, kan je het koud krijgen! Hou het weerbericht in de gaten. Gaat het regenen, doe dan regenkleding aan en waterdichte schoenen! Neem iets te drinken mee en misschien iets te eten.
Ik hoop jullie te zien!

Hartelijke groeten,
Annelies de Kleyn

Bergeend IMG_8996

Bergeenden

 

Dit bericht is geplaatst in jeugdexcursies. Bookmark de permalink.