Zo 6 maart 2016: Landje van Geijsel | jeugdexcursie

Tureluur IMG_8732

Tureluur

LET OP! GEWIJZIGDE AANVANGSTIJD!
Zondag 6 maart 2016 van 14:00 uur tot 15:30

De lente is in aantocht! Veel vogels komen terug uit het zuiden waar ze overwinterd hebben. Vaak helemaal uit Afrika! Ze hebben duizenden kilometers gevlogen en zijn nu moe en hongerig van hun lange reis. Iets ten zuiden van Ouderkerk aan de Amstel ligt het  Landje van Geijsel, dat door de boer elk jaar rond deze tijd een beetje onder water wordt gezet. Zo ontstaat een plas-dras gebiedje dat heerlijk is voor steltlopers en eenden. Ze kunnen er veel voedsel vinden en voelen zich er veilig. Ze blijven hier graag een paar weken om aan te sterken voordat ze verder vliegen naar het noorden of een plekje zoeken in Nederland om te gaan broeden.

Samen met Mark Kuiper gaan we de vogels bekijken. Je kan een verrekijker lenen om ze goed te kunnen zien. En om de beurt mag je door onze telescopen kijken, waardoor je de vogels nóg beter kan zien. Op een vogelkaart kruis je aan welke vogels je gezien en gehoord hebt.
We zullen vast een heleboel grutto’s zien! Van die prachtige vogels op hoge poten en met een lange snavel en een rossige hals en borst. Sinds kort onze nationale vogel! We kunnen proberen of we het verschil kunnen zien tussen ‘onze’ grutto’s en de IJslandse. Verder zullen er vast tureluurs zijn, een soort kleinere versie van de grutto, die net als de grutto in  weilanden broedt. En misschien wulpen, kieviten, scholeksters, kluten, kemphanen, watersnippen en verschillende soorten plevieren.
Tussen de eenden zien we behalve wilde eenden vast slobeenden, smienten, kuifeenden, bergeenden, en wie weet een mooie pijlstaart!

Ben je 7 jaar of ouder? Dan ben je welkom om mee te gaan! Vind je het leuk als er een ouder mee gaat, dan mag dat. Zoals altijd vragen we de ouders wel om een beetje op de achtergrond te blijven, want het is een jeugdexcursie.
Je kan je opgeven door me een mailtje te sturen: anneliesdekleyn@hetnet.nl . Geef me je naam, adres, telefoonnummer en leeftijd (je geboortedatum is het handigst). Als er geen ouder mee gaat, wil ik altijd een telefoonnummer waarop ik in geval van nood iemand kan bereiken.
Laat me ook weten of je met iemand mee wilt rijden of dat er kinderen met jou kunnen meerijden. Je kunt  er ook op de fiets naartoe, maar het is wel een heel eind!
Bij aanmelding hoor je waar we verzamelen. De excursie is gratis, maar een vrijwillige bijdrage is welkom.
Heb je zelf een verrekijker en een vogelboek? Dan neem je die natuurlijk mee. Wil je een verrekijker lenen, dan wil ik dat graag van te voren weten.

Kleed je goed warm aan! In de polder is het kouder dan in de stad. En we staan lang stil; dan krijg je het gauw koud. Neem ook iets te eten en (iets warms?) te drinken mee.

We hopen jullie te zien!
Hartelijke groeten, ook van Mark,

Annelies.

Grutto IMG_8744

Grutto

Grutto IMG_8802

Grutto

Wulp crop IMG_8688

Wulpen

 

Dit bericht is geplaatst in jeugdexcursies. Bookmark de permalink.