Zo 15 april 2018, 14 uur: Hoe tel je Gierzwaluwen? | lezing i.s.m. IVN

Foto: Koen Wonders, juni 2016

Deze lezing is alleen voor leden van IVN en VWGA

Hoe inventariseer je Gierzwaluwen in een stad als Amsterdam? Gert de Jong en Koen Wonders vertellen hierover.

Van Gierzwaluwen wordt altijd gezegd dat het erg moeilijk is om ze te inventariseren. Ze vliegen te snel, zegt Remco Daalder, en hun nesten zitten onzichtbaar en ver boven ons hoofd in de daken van huizen. De kenners zeggen sinds de jaren 70 dat ze aanzienlijk zijn afgenomen in de vooroorlogse buurten. Door gebrek aan harde cijfers kwam de Gierzwaluw echter nooit op de Rode Lijst, zoals de Huismus. In Amsterdam kwam er wel subsidie voor nestkasten en er werden veel nestkasten opgehangen sinds de jaren 90. Heeft dat gewerkt? Er zijn ook overal in Nederland projecten waar Gierzwaluwen geteld worden. Moet je nou vliegende vogels tellen zoals in de MUS-telling, of moet je nestplaatsen tellen?

In Noordwijk worden met succes al meer dan 20 jaar de nestplaatsen geïnventariseerd. De vraag was of dat in een stad als Amsterdam ook zou lukken. Nadat het Centrum was geïnventariseerd in 2013, is in de jaren daarna de rest van Amsterdam onderzocht, en ook Diemen en Amstelveen. In deze lezing laten we zien hoe we dat gedaan hebben, waar Gierzwaluwen zoal broeden in de huizen en hoeveel nestplaatsen we hebben geteld. Weten we nu ook hoe groot de populatie is in Amsterdam? En hoe zit dat dan met heel Nederland?

Deze lezing is georganiseerd in samenwerking met het IVN, is alleen voor leden en heeft plaats op een andere locatie en een ander tijdstip dan gebruikelijk:

Datum: 15 april 2018 – Tijd: 14.00 uur
Plaats: Natuurfontein, Ite Boeremastraat 1, 1054 PP Amsterdam

Dit is de nieuwe lezingenzaal van IVN, op het WG-terrein dus vlakbij ons eigen onderkomen.
Na afloop is er een borrel.

Dit bericht is geplaatst in lezingen. Bookmark de permalink.