Zo 14 april: Friesland | wandel- en auto-excursie

foto: Erik Hölscher

In het vroege voorjaar (half april) zijn heel veel broedvogels nog niet gearriveerd maar is er al genoeg te beleven voor een dag vogelen. We knippen de dag in 2-en: de ochtend gaan we vogels kijken rondom het Aekingerzand, daarna op een leuk plekje in het veld lunchen (toiletmogelijkheden) en vervolgens verplaatsen we ons naar het Fochteloërveen.

Nabij het Aekingerzand maken we een wandeling door bos, heide en zandduinen. We maken daar kans op nagenoeg alle mezen (kool, pimpel, staart, kuif, zwarte, glanskop en matkop), veld – en boomleeuwerik en ook zijn de meeste spechten nog mogelijk (kleine bonte, grote bonte, zwarte en groene). Verder is het gebied vaak goed voor soorten zoals kruisbek, geelgors, boompieper, kneu, sijs, roodborsttapuit, bonte vliegenvanger, gekraagde roodstaart, tapuit, grote lijster, goudvink en appelvink. Niet alles gaat lukken maar er is wel veel mogelijk!

In het Fochteloërveen gaan we dit keer de westkant van het gebied te bezoeken. Hier maken we kans op kraanvogel, zeearend, raaf, wilde zwaan, roodhalsfuut, geoorde fuut, dodaars, wintertaling, zomertaling, roerdomp, porseleinhoen, blauwborst en geelgors (tussen de dan volop aanwezige zwartkoppen, grasmussen, fitis, tjiftjaf, etc..).
En naast dit alles is het natuurlijk piek van de trektijd waardoor we ook kans maken op soorten als beflijster, rode wouw en zwarte wouw.

Houd er rekening mee dat het een eind rijden is. De heenreis is 1 uur en 45 minuten.
Beide dagdelen wordt er veel gewandeld. Er is eigenlijk maar één verplaatsing per auto tussen beide locaties (ca. 20-30 minuten).
We lopen deze dag zo’n 5 – 7 kilometer.

We gaan met maximaal 5 auto’s (20 leden)
Neem eten en drinken mee voor een picknick in de open lucht. Het wordt waarschijnlijk een lange dag, dus neem voldoende mee.
Trek schoenen aan waar je kilometers op kan lopen.
En neem natuurlijk je verrekijker mee, en als je die hebt je telescoop.

Verzamelpunt is bij het IJsbaanpad (hoek Amstelveenseweg) en we rijden daar om 7.00 uur weg.

Vincent Douwes is onze begeleider.

Aanmelden bij: miekekranstauber@hetnet.nl
Graag bij aanmelding aangeven of je een auto hebt en kunt rijden en hoeveel personen er mee kunnen rijden.

Dit bericht is geplaatst in excursies. Bookmark de permalink.