Zo 11 oktober 2015: Naar het ringstation bij Eemnes | jeugdexcursie

Zwartkop ringstation 2013_10_04_12130

Vrouwtje Zwartkop bij ringstation

Deze excursie wordt gehouden op zondagochtend 11 oktober en heeft weer te maken met de vogeltrek. Gaan jullie mee?

Om vogels goed te beschermen is het belangrijk dat we veel van ze afweten. Niet alleen van hun leven in ons land, maar ook van hun leven in het gebied waar ze overwinteren en van hun reis daar naartoe. Een manier om er achter te komen waar ‘onze’ vogels overwinteren en langs welke route ze vliegen en welke gevaren ze daar tegenkomen, is door ze te ringen. Men vangt ze en doet een ringetje met een nummer om hun poot. Daarna laat men ze weer vrij. Als een geringde vogel ooit wordt terug gevonden – levend of dood – dan kan men zijn nummer opzoeken. Dan weten we hoe oud hij is geworden en waar hij naartoe is gegaan. Als er in de gebieden waar ze ‘s winters zijn problemen zijn, kunnen we proberen daar iets aan te doen. Het is voor vogels natuurlijk niet leuk om gevangen en geringd te worden, maar met de gegevens die we daardoor verkrijgen kunnen we ze beter beschermen.

We gaan naar een ringstation bij Eemnes. Dat is een plek waar vogels, door vrijwilligers, geringd worden. Het is een beetje uit de buurt. Vanaf Amsterdam is het ruim een half uur met de auto. We kunnen daar terecht van ongeveer 9 tot 11 uur. De ringers hebben de vogels van te voren gevangen. Een ringer vertelt ons over zijn werk en laat ons zien hoe hij de vogels die hij die ochtend heeft gevangen ringt en weegt en meet en dan weer vrij laat. We kunnen de vogels van heel dichtbij zien en als we ons rustig houden mag je er waarschijnlijk eentje aaien en misschien even vasthouden. Zo kunnen we verschillende soorten heel goed bekijken.

Bij deze excursie mogen ouders mee. We kunnen er alleen met de auto komen. Hopelijk kunnen er ook kinderen met elkaar meerijden.

Wie daarna nog puf heeft kan misschien nog met me mee de polder in, waar we met onze verrekijkers en de telescoop nog naar vogels kunnen kijken. Maar wie het welletjes vindt kan ook na het ringen naar huis gaan.

Je kan je opgeven door me een mailtje te sturen. Je hoort dan van me waar we precies afspreken. Mail me je naam, leeftijd, adres en telefoonnummer. Als je ouders je niet kunnen brengen, schrijf me dan dat je graag met iemand wilt mee rijden. Als je met de auto komt, laat me dan weten of er andere kinderen mee mogen rijden.

Het wordt mooi zonnig weer, maar wel koud, dus kleed je goed aan! Neem iets te eten en te drinken mee. Laat me ook weten of je het leuk vindt om na afloop nog vogels te gaan kijken en of je dan een verrekijker wilt lenen.

Tot zondag!

Annelies de Kleyn

geringde pimpelmees IMG_7222

Pimpelmees met ring

Zwartkop geringd 2013_10_04_12128

Pas geringde Zwartkop op Helgoland

Dit bericht is geplaatst in jeugdexcursies. Bookmark de permalink.