Za 9 maart 2024 (was 2 mrt): Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden | auto- en wandelexcursie

Velduil bij Plompe Toren op Schouwen

De winter is bij uitstek een goede gelegenheid om de Delta te bezoeken.
Diverse leuke soorten zoals IJs- en Parelduiker, Witbuikrotgans, Roodhalsfuut, Kuifaalscholver en Strandleeuwerik zijn er bijna jaarlijks te vinden.
We willen dit jaar te beginnen bij de Westplaat i.p.v. de Kwade Hoek. Hier zitten al een tijd Sneeuwgorzen en Strandleeuweriken, en daarnaast jaagt er frequent een Slechtvalk op alle steltlopers en eenden.
Het is echter enigszins uit de route en de combinatie Stellendam/Kwade Hoek blijft aantrekkelijk. Beide plaatsen zitten geregeld vol met leuke soorten. We bekijken daarom de dag voor vertrek waar de vogels zitten.
We zullen in ieder geval de befaamde Brouwersdam bezoeken. Dit is een uitmuntende locatie om zeevogels zoals Zwarte (en Grote) Zee-eend, Middelste zaagbek, Zeekoet en Alk, soms IJseend, en andere eenden, futen en duikers te leren kennen. Het is ook een van de beste plekken voor grote aantallen Paarse strandloper. Na de Brouwersdam zullen we de polders rondom Burgh-Haamstede verkennen op zoek naar Witbuik- en Zwarte Rotgans en Roodhalsgans.
Zowel Goeree-Overflakkee als Schouwen-Duivenland herbergen namelijk vele leuke plekken. De gehele N59 richting Zierikzee is veranderd in vogel-plasdras. Soms zitten de grote groepen rotganzen juist bij Goedereede, is de Markenje een enorme hoogwatervluchtplaats of lonkt Neeltje Jans opeens omdat je toch zo dichtbij bent? We gaan het zien, het wordt sowieso een enerverende dag.

Neem voldoende eten en drinken mee voor de hele dag en denk aan passende kleding (regen, het kan koud worden bij ‘s ochtends langdurig stilstaan in het buitengebied!) en goede (liefst waterdichte en hoge) schoenen.
Heb je een telescoop, neem die ook mee!
We gaan met maximaal 5 auto’s en 20 leden.
Verzamelpunt is bij het IJsbaanpad (hoek Amstelveenseweg) en we rijden daar om 07:30 uur weg.
We verwachten aan het einde van de middag weer terug te zijn.
Steven Wytema is onze begeleider.
Aanmelden kan bij Mieke op miekekranstauber@hetnet.nl
Graag bij aanmelding aangeven of je een auto hebt en kunt rijden en hoeveel personen er mee kunnen rijden.

Dit bericht is geplaatst in excursies. Bookmark de permalink.