Wo 24 jan 2024, 20:00 uur: Afrika | lezing door Edial Dekker

Bijeneters – foto Edial Dekker

Edial Dekker neemt ons mee naar Afrika! Met de auto heeft hij op verschillende reizen Zuid-Afrika, Madagaskar en Namibië bezocht. Tijdens deze lezing vertelt Edial hierover, met oog voor de prachtige natuur, de vogelrijkdom en de fantastische zoogdieren. Maar er is ook aandacht voor praktische zaken zoals de voorbereiding, de accommodaties en de verschillen tussen de landen wat betreft natuur en reismogelijkheden.

In 2006 doet Edial Zuid-Afrika aan. Hij leidt ons van Johannesburg via de Drakensbergen, Krugerpark (savanne), Wakkerstroom (natuur en landbouw), het Mkuze park en tenslotte het kustgebied boven St Lucia (KwaZulu Natal) weer terug naar Johannesburg. Kortom, het noordoostelijke deel van het land. Veel afwisseling, veel zoogdieren.

Madagaskar bezoekt hij in 2015. Het eiland kent een heel eigen vogelwereld, want door de geïsoleerde ligging is er een groot aantal endemische soorten, vogels die alleen daar voorkomen. Hoe dat zo onstaan is doet Edial haarfijn uit de doeken. Endemische vogelfamilies zijn bijvoorbeeld de Vanga’s en de Mesites (Steltrallen). Voorbeelden van deze families krijgen we te zien. En gelukkig ook de (mini-)kameleons waar Madagaskar bekend om staat.

Kameleon – foto Edial Dekker

 

Namibië (2016) lijkt weer meer op Zuid-Afrika, hoewel het klimaat er een stuk droger is. De eerste dagen speurt Edial naar de vogels in een halfwoestijn. In Etosha, een groot nationaal park, is het ontzettend leuk vogelen en ‘de grote vijf’ krijg je er gratis bij. Hoogtepunt is het verblijf langs de Okavango-rivier, bij de grens van Botswana.

Terugkijkend op die reizen zijn het stuk voor stuk avonturen op zich, goed voor prachtige herinneringen die voor Edial een leven lang meegaan.

Buurtsalon Jeltje, Eerste Helmersstraat 106M
Inloop 19:30, aanvang 20:00 uur.
Vrije toegang

Dit bericht is geplaatst in lezingen. Bookmark de permalink.