Wo 22 feb 2023: De comeback van de Ooievaar | Lezing door Engbert van Oort (STORK)

Ooievaarsnest Vondelpark 2018

Het gaat goed met de Ooievaar! Alleen in Amsterdam al zijn er zo’n vijftien nesten, bijna net zoveel als eind jaren zestig in heel Nederland. Ooievaarringer Engbert van Oort zet zich al jaren in voor het behoud en herstel van de soort.
Eind jaren negentig werd Engbert gevraagd om twee Ooievaarsnesten in zijn omgeving in de gaten te houden. Enerzijds om vast te stellen of daar gebroed werd, anderzijds om bij te houden hoeveel jongen er geboren werden en daadwerkelijk uitvlogen. Zo ontstond zijn liefde voor de meest tot de verbeelding sprekende vogel die wij in ons land kennen. Engbert van Oort woont in een bij Ooievaars zeer geliefd gebied, het Gooi en de Vechtstreek. In die twintig jaar dat hij er nu actief bij betrokken is, is het aantal broedparen in dit gebied enorm gestegen. We mogen stellen dat de Ooievaar terug is als broedvogel in Nederland.
Eind jaren zestig van de vorige eeuw waren er nog maar zeventien broedparen in ons land. Vanaf 1971 maakte Vogelbescherming Nederland zich sterk voor herstel. Over die eerste jaren is het boek Ooievaars in Nederland en een film verschenen. Maar zo’n veertig jaar en inmiddels zo’n 1.000 broedpaar later is er veel veranderd. Zo zien we een totaal gewijzigde trekroute (als de trek überhaupt nog plaatsvindt). Ook aanpassing van het voedselgedrag, overlast door Ooievaars etc. komen aan de orde, aangevuld met eigen waarnemingen en ervaringen met deze majestueuze vogels in heel Europa.
Namens STORK (STichting Ooievaars Research & Knowhow) is Engbert van Oort sinds 2017 regiocoördinator voor de Provincie Utrecht en Noord-Holland zuid (het gebied beneden het Noordzeekanaal). Ook heeft hij sinds 2015 een ringvergunning om jonge ooievaars te mogen ringen in dit gebied. Tientallen jonge Amsterdamse Ooievaars zijn door Engbert van een ring voorzien, de afgelopen jaren in prettige samenwerking met medewerkers van de Gemeente Amsterdam.
De lezing is vrij toegankelijk voor iedereen. Inloop 19:30, aanvang 20:00 uur.
Buurtsalon Jeltje, 1e Helmersstraat 106-N

Het nest in het Vondelpark in 2018

Dit bericht is geplaatst in lezingen. Bookmark de permalink.