Vr 24 nov 2017 van 19:00 tot 20:30 : Bosuilen luisteren | jeugdexcursie

Bosuil IMG_7060

jonge Bosuil in het Vondelpark, 7 april 2017

Bosuilen luisteren in het donker, vrijdagavond 24 november van 19:00 tot 20:30 Jeugdexcursie per fiets

Wie al langer meegaat met onze excursies, kent ongetwijfeld Arend de Jong. Hij kan zo goed het geluid van een bosuil nadoen, dat bosuilen vanuit de verte denken dat hij een mannetje bosuil is. Een mannetje bosuil denkt dan dat er een indringer in zijn woongebied, zijn territorium, zit. Hij geeft hem dan antwoord, waarmee hij bedoelt te zeggen: hoepel op, ik woon hier al! Want de muizen in het gebied waar hij woont, zijn alleen voor hem en zijn gezin!

Op deze manier kan Arend inventariseren hoeveel bosuilen er in een bepaald gebied zitten. Want als hij een eindje doorloopt, komt hij in een nieuw territorium terecht, waar een andere bosuil woont. Dus die gaat Arends roep dan ook weer beantwoorden.

Het is bijzonder om dit mee te maken. Daarom neemt Arend ons elk jaar een keer mee om te kijken of er in het Amsterdamse Bos ook bosuilen zitten, die op Arends roep reageren. We doen dat altijd lopend. Maar dit jaar is er een probleem. Er zitten steeds meer boommarters in het Amsterdamse Bos. Op zich ook heel leuk en bijzonder. Maar daardoor zitten er nu waarschijnlijk veel minder bosuilen, want marters en bosuilen zijn geen vrienden. Ze broeden allebei in boomholtes en een marter houdt wel van een jonge bosuil. We moeten daardoor misschien ver lopen totdat er een bosuil gaat antwoorden op Arends roep. Daarom hebben we besloten dat we dit jaar op de fiets door het bos gaan. We kunnen dan een groter gebied bestrijken, dus maken meer kans om toch één of misschien meer bosuilen te horen. We fietsen rustig en van tijd tot tijd stappen we van de fiets en gaan bij Arend staan, terwijl hij zijn bosuilenroep laat horen. Altijd een spannend moment: gaat er een uil antwoorden? Zeker dit jaar kunnen we dat niet garanderen. Het is ook voor ons spannend.

Deze excursie is ’s avonds als het donker is, want dan zijn de uilen – als ze er nog zijn – wakker.
We zijn tijdens het fietsen en tijdens het luisteren natuurlijk stil en spreken ook af dat we geen lampjes aandoen. Behalve natuurlijk je fietslamp. Zorg dat die het wel doet!

Deze excursie is dus voor kinderen die zich fietsend in een groep in een donker bos goed kunnen concentreren en niet tegen elkaar opbotsen als Arend stil staat om uilen te roepen. Je kan natuurlijk ook achterop bij je vader of moeder. Er mag per kind één ouder mee.

Ben je 7 jaar of ouder en lijkt het je leuk, kijk dan hier om te zien hoe je je kunt opgeven en waar je aan moet denken als je mee wilt. Je kunt deze keer geen verrekijker lenen.
De excursie is zoals altijd gratis, maar een vrijwillige bijdrage is welkom.

Tot 24 november!

Groetjes, ook van Arend,
Annelies

Dit bericht is geplaatst in jeugdexcursies. Bookmark de permalink.