Vogelgriep op het Landje van Geijsel | Commissie Bescherming

Kokmeeuwen rapen – Foto Hans Niekus

Het Landje van Geijsel speelt een belangrijke rol m.b.t. de wereldpopulatie van IJslandse Grutto’s. Al zo’n 25 jaar pleisteren deze vogels van februari tot april op het Landje, staande in het ondiepe water, veilig voor predators. De vroegere aantallen van rond de 5000 exemplaren worden niet meer gehaald, omdat er in verloop van tijd overal in NL zulke Landjes werden aangelegd waar de IJslandse Grutto ook heen kon; dus loopt het aantal de laatste jaren op tot rond de 1500. Ook dit jaar delen zij  ’s nachts het gebied met honderden Wulpen, nog meer Kieviten en eendensoorten, en vallen er als laatste honderden Kokmeeuwen in.

Rond 19 februari, er waren toen zo’n 150 IJslanders aanwezig, viel het op dat overal op het Landje dode Kokmeeuwen lagen. Landschap Noord Holland, verantwoordelijk voor het gebied, ging de dode meeuwen rapen, die werden opgestuurd naar een Virologisch bureau. Men sprak van Vogelgriep onder Kokmeeuwen, en 24 februari zou er ‘top’ overleg zijn met de betrokken partijen waaronder ook Sovon.

Persoonlijk stuurde ik een brandbrief, om een soort Zero-Tolerance toe te passen: ‘Ontruiming’ van het gebied middels ‘Ontwatering’.  Alle vogels zouden dan de haard van besmetting verlaten, en zich verspreiden naar de niet besmette omliggende gebieden. Op die wijze zou de zeldzame IJslandse Grutto maximaal beschermd zijn tegen het Vogelgriep-virus.

Helaas besloten de ‘deskundigen’ tot een meer Russische Roulette aanpak: ‘We zien het aan, en als het fout loopt grijpen we in.’  Altijd te laat dus….

Werden er in het eerste weekeinde zo’n 30 dode Kokmeeuwen geraapt, de weken daarna elke dag zo’n 5 dode of zieke exemplaren.

Met het bewezen feit dat het virus wel tot één jaar kan overleven in water is het onbegrijpelijk dat men deze haard van besmetting intact laat.

Het kan zo maar gebeuren dat een zeldzame soort als de IJslandse Grutto op deze wijze kans loopt uit te sterven.

 

Adrie Streefland; Coördinator Commissie Bescherming

 

Dit bericht is geplaatst in bescherming. Bookmark de permalink.