Topmiddagje in de regio

O.J.Goreng - Blauwborst

Blauwborst

Na een inventarisatieklus in alle vroegte bij Wilnis 28 mei en aansluitend een bezoek aan de Groene Jonker besloot ik via de Waverhoek en Polder de Ronde Hoep terug te gaan naar Amsterdam.
Het was weer ouderwets genieten in de Waverhoek, net zuiden van de grens van ons werkgebied. Er waren 23 lepelaars, 24 man slobeend, 4 man smient, een vrouwtje pijlstaart, een man zomertaling, 155 bergeenden waarvan 40 pullen,

6 krooneenden (5 man), 73 kluten waarvan 20 pullen, 205 grutto’s, een zwarte stern, een foeragerende bruine kiek, een zingende blauwborst en een zingende snor. Een vrouw havik vloog tweemaal over (tweemaal paniek in de tent), op de terugweg naar Botshol met prooi. Genieten!

Ik stond op het punt om verder te gaan toen ik nog eenmaal het luchtruim boven Botshol checkte. Net achter het fort vloog een klein donker valkje. Leuk een Boomvalk, dacht ik, en stelde m’n scoop in op de vogel. De bovendelen en de onderdelen waren geheel donkergrijs. Vaag was ook de rode broek te ontwaren. Een mannetje roodpootvalk! De vogel cirkelde enkele malen rond waarbij de afstand steeds groter werd, om ten slotte in noordoostelijke richting te verdwijnen.
Even hoopte ik de vogel nog terug te vinden boven de Grote Wijhe, maar hier zag ik alleen een zwartkopmeeuw.

Tureluur

Tureluur

Via de Ronde Hoep tot slot naar het Landje van Geijsel. Naast een groep van 55 grutto’s een 60-tal krakeenden, 5 slobeenden, een 10-tal tureluurs, 4 lepelaars en wat foeragerende oeverzwaluwen.
Vlak bij het kijkpunt was af en toe een zwak ratelend roepje te horen. Ik dacht even aan zomertaling, maar het was kort en droog. Kleinst waterhoen? Het biotoop zag er goed uit. Na even wachten was weer een paar maal het karakteristieke droge, korte rateltje van kleinst waterhoen te horen, nu onmiskenbaar. Na checken met geluidenapp op m’n mobiel geen twijfel meer mogelijk. De opname van kleinst waterhoen klonk exact hetzelfde als het zojuist gehoorde geluid. In het totaal riep de vogel een 10-tal keren rond 15:45 uur.
Het zou heel goed kunnen dat vanavond of vannacht regelmatiger geroepen wordt…

Tevreden reed ik naar huis, twee erg goede regiosoorten binnen 2 uur, dat is geluk hebben…

Vogelgroet Frank van Groen

Wilt u op de hoogte blijven van recente vogelwaarnemingen in de regio Groot-Amsterdam? Meld u dan aan bij het AVN

Dit bericht is geplaatst in diversen. Bookmark de permalink.