Tekeningen van Peter Vos in Singer Laren | tentoonstelling

Singer Laren – Getekende vogelboeken van Peter Vos

We mogen weer naar het museum! Gelukkig zonder keuzestress, want voor de museale vogelaar is het doel helder. Op naar Singer in Laren, waar de getekende vogels van Peter Vos lonken.

Peter Vos (1935-2010) was een van onze beste tekenaars, geboren met een potlood in zijn knuistje. Later ging hij met pen en inkt aan de slag. Er ging geen dag voorbij zonder dat er getekend werd. Hij beheerste verschillende stijlen, van naturalistisch tot karikaturaal. Zijn zelfportretten zijn even meesterlijk als zijn Beestenkwartet.

Naast illustraties in opdracht voor boeken, de VPRO-gids en Vrij Nederland was Peter Vos altijd druk met eigen projecten. Hij tekende katernen vol. Niet voor publicatie, maar voor zijn familieleden en geliefden. En voor zichzelf. Steeds meer van deze boeken vinden nu de weg naar een groter publiek. De recente uitgave van 333 Vogels, misschien wel zijn allermooiste serie vogeltekeningen, is voor Singer Laren de aanleiding om Peters originelen in al hun finesses te tonen.

Peter Vos toog in 1980 naar Artis en andere dierentuinen, bestudeerde de daar levende vogels en legde ze vast in potlood- en penseelschetsen. Deze werkte hij thuis uit. Het gaat hem daarbij om het individu, niet om de soort. Het zijn echte portretten, waar het karakter vanaf spat.

333 Vogels is getekend in een dummy, een onbedrukt gebonden boek. Dit prachtige kijkboek is nu facsimile uitgegeven, samen met een rijk geïllustreerd boekje met inleidende teksten door onder andere Siegfried Woldhek. Het boek kost tijdelijk €34,95.

De expositie in Singer Laren  duurt tot  27 februari 2022.

Neem je kijker mee, vanaf het museum ben je zo op de hei.

 

Dit bericht is geplaatst in diversen, wetenswaardig. Bookmark de permalink.