Oproep aflezen geringde Lepelaars Kinseldam

Voor het derde jaar op rij is een kolonie Lepelaars aanwezig op de Kinseldam bij Durgerdam. In 2013 ging het om vier nesten, vorig jaar vertienvoudigde dit aantal. Ook in 2015 lijkt het aantal nesten weer gegroeid, al zit een vertienvoudiging er dit jaar natuurlijk niet in. Na het broedseizoen zullen de opvallende nesten door enkele vogelwerkgroepleden worden geteld.

Jonge Lepelaar in Polder IJdoorn

Jonge Lepelaar in Polder IJdoorn

Net als in voorgaande jaren zijn ook in 2015 weer jonge Lepelaars geringd. Het ging om 22 vogels, vijftien op 22 mei en zeven op 7 juni.
De ringactie valt onder het werk van de werkgroep Lepelaars en het project Metawad.

De jonge Lepelaars zijn geringd met kleurringen zodat ze makkelijk van een afstand zijn af te lezen. Aan elke poot zijn drie ringen bevestigd, waarvan één met een vlag en één aluminium ring. In 2015 zijn de volgende kleuren gebruikt: R = rood, Y = geel (yellow), G = groen, P = lichtblauw (pale) en N = zwart (noir), Nf = zwarte ring met vlag en A = aluminium ring. Eerst wordt de linkerpoot afgelezen, van boven naar beneden en vervolgens op dezelfde manier de rechterpoot. Aflezingen kunnen worden doorgegeven aan petra@nioz.nl.

Meer informatie over het aflezen van de kleurringen is te vinden op de website van de werkgroep Lepelaar (http://www.werkgroeplepelaar.nl/kleurringen).

In de zomermaanden zullen de jonge Lepelaars waarschijnlijk vaak te zien zijn op de Kinseldam, vanaf het vogelkijkpunt in Polder IJdoorn of elders in Nederland. Met een goede kijker of telescoop is de ringcombinatie af te lezen.
In de nazomer of herfst trekken de vogels dan naar het zuiden. De meeste jonge Lepelaars komen pas terug naar Nederland als ze twee jaar oud zijn. Hopelijk versterken ze dan de gelederen van de kolonie op de Kinseldam en kunnen we de vogels aan de hand van de kleurringen herkennen.

De Kinseldam is een eiland en niet vrij toegankelijk.

Zojuist van kleurringen voorziene jonge Lepelaar

Zojuist van kleurringen voorziene jonge Lepelaar

Voor meer info zie ook;

www.werkgroeplepelaar.nl
www.metawad.nl

Dit bericht is geplaatst in oproepen. Bookmark de permalink.