Nu in de polder, straks in de taiga

Het is dé tijd om doortrekkers waar te nemen!

Zoveel vogelsoorten als er in de lente te zien zijn, zie je anders nooit. Waarom dat zo is? Standvogels zoals de Merel, Grauwe Gans of Pimpelmees gaan nooit echt weg en verreweg onze meeste zomergasten zijn zo langzamerhand weer terug in hun broedgebied. Maar dan heb je nog een derde categorie. De doortrekkers. Alle vogels die vanuit het zuiden onze contreien passeren op weg naar hun zomeradres. In Zweden of Rusland, bijvoorbeeld.

Beflijster. Altijd maar heel even in Nederland. Foto: William Price

Terwijl de najaarstrek vaak massaal langs de kust plaatsvindt, kun je in het voorjaar ook in het binnenland kleinere groepen vogels of eenlingen aantreffen. Bijvoorbeeld Beflijsters of Bosruiters. Doortrekkers, die even een tussenstop maken in Amsterdam. Denk aan het Landje van Geijsel, Waterland, Schiphol of de Diemer Vijfhoek. Ze blijven even om aan te sterken, en trekken bij een gunstige wind weer door.

Wat kun je zoal zien?

Op trektellen.org  vind je alle telposten in Nederland en zie je welke soorten recent zijn waargenomen. Ook die van Amsterdamse telposten zoals Diemerpark. Deze waarnemingen geven je een beeld van de soorten die nu in de buurt zijn. Zo trokken er een paar weken terug flink wat roofvogels over de stad, zoals de Zwarte Wouw.

De Bosruiter. Nu in de polder, straks in de taiga. Foto: William Price

Op dit moment zitten er in de plasdrasgebieden en polders rond Amsterdams relatief veel Kemphanen en Regenwulpen. Het is dus dé tijd om naar buiten te gaan. Ook onze eigen adam.waarneming.nl kan je op weg helpen bij het zien van doortrekkers. Doe er je voordeel mee. En laat het weten als je iets bijzonders ziet!

 

Tekst: Tycho Fokkema

Dit bericht is geplaatst in wetenswaardig. Bookmark de permalink.