Lepelaars Kinseldam geringd

Jonge Lepelaar wordt voorzien van kleurringen

Jonge Lepelaar wordt voorzien van kleurringen

Dit jaar broeden voor het eerst Lepelaars op de Kinseldam bij Durgerdam. Op 8 juni 2013 waren vier nesten aanwezig en zijn vier jonge Lepelaars geringd. Twee jongen waren nog te klein om geringd te worden en er was een nest met drie eieren.

De ringactie vond plaats onder leiding van Petra de Goeij en Theunis Piersma en valt onder het werk van de werkgroep Lepelaars en het project Metawad. De vier jonge Lepelaars werden gewogen en de lengte van snavel, kop en tarsus werd nauwkeurig opgemeten. Het gewicht van de vier varieerde van 1310 tot 1750 gram.

Vooral de poten waren al flink uit de kluiten gewassen. De kleine lepelvormige snavels moesten duidelijk nog groeien. Na het broedseizoen verkleuren de tijdens het ringen nog gelige snavels via roze naar grijs.

De lengte van de snavel wordt opgemeten

De lengte van de snavel wordt opgemeten

Eén jong braakte een soort voedselbal op. Deze werd netjes in een plastic zakje verzameld voor nader onderzoek. In de bal waren duidelijk enkele dekschilden van waterkevers te zien.

De jonge Lepelaars zijn geringd met kleurringen zodat ze makkelijk van een afstand zijn af te lezen. Aan elke poot zijn drie ringen bevestigd, waarvan één met een vlag en één aluminium ring. Meer informatie over het aflezen van de kleurringen is te vinden op de website van de werkgroep Lepelaar (http://www.werkgroeplepelaar.nl/kleurringen).

De lengte van de tharsus wordt opgemeten

De lengte van de tarsus wordt opgemeten

Na het broedseizoen zullen de jonge Lepelaars nog een tijdje rondzwerven door Nederland om in de nazomer of herfst naar het zuiden te trekken. De meeste jonge Lepelaars komen pas terug naar Nederland als ze twee jaar oud zijn. Hopelijk versterken ze dan de gelederen van de nieuwe kolonie op de Kinseldam en kunnen we de vogels aan de hand van de kleurringen herkennen.

De Kinseldam is een eiland en niet vrij toegankelijk.

Voor meer info zie ook; www.werkgroeplepelaar.nl en www.metawad.nl

De van klerringen voorziene jonge Lepelaars lopen terug naar hun nest

De van kleurringen voorziene jonge Lepelaars lopen terug naar hun nest


Dit bericht is geplaatst in wetenswaardig. Bookmark de permalink.