IJsvogelproject in het Diemerpark

FOTO: Ellen de Bruin

Afgelopen vrijdag 31-1-14 gingen enkele Vrienden van het Diemerpark samen met andere vogelliefhebbers op zoek naar geschikte plaatsen in het Diemerpark om een broedplek voor de IJsvogel te maken.

De IJsvogel is een kwetsbare soort. In tegenstelling tot wat hun naam doet vermoeden, wordt langdurige vorst de IJsvogel fataal: door ijsvorming op het water kan hij dan niet bij zijn voedsel (kleine visjes) komen. Tijdens strenge winters kan tot tachtig procent van de populatie het loodje leggen.

Drie locaties in het Diemerpark werden geschikt bevonden als broedplek. Op zo’n beschutte plek wordt een steile oever gemaakt, waarin IJsvogel nestholtes kunnen uitgraven.

Er moet nog toestemming gevraagd worden aan de parkbeheerder om daar ijsvogelwanden aan te leggen. Na overleg met de parkbeheerder kan met de werkzaamheden begonnen worden. Die moeten tegen 1 maart voltooid zijn, omdat dan het broedseizoen begint.
De werkzaamheden zullen uitgevoerd worden door enkele vrijwilligers van vogelwerkgroepen en van de Vrienden van het Diemerpark. Ze worden begeleid door Jelle Harder, de ‘IJsvogelman’ van Nederland, die zich met zijn bekroonde ijsvogelproject inzet voor het behoud van deze soort.

Bron: facebook

Dit bericht is geplaatst in wetenswaardig. Bookmark de permalink.